«Без трембіти в гуцулів немає коляди»

Фото Ruslan Veselui

В Івано-Франківську встановили рекорд з наймасовішого трембітання - на території Палацу Потоцьких разом заграли 146 трембіт і карпатських рогів, повідомляє www.ukrinform.ua.

"Всіх було разом 146 трембіт і карпатських рогів. Рекорд України встановлено", - зазначила реєстратор національного рекорду Тетяна Розвадовська.

Ініціатором рекорду виступив музикант рок-гурту "Кораллі" Мишко Адамчак.

"Ми з гуртом майже 15 років використовуємо трембіту як музичний інструмент. З нами трембіту побачили країни Європи і Японія. Ідея встановити рекорд з трембітання прийшла само собою. Ми часто використовуємо на сцені 1-2, інколи 5 трембіт, але я собі подумав, а чому не зібрати велику кількість трембіт і зробити з ними гучне дійство, аби показати, які в нас є українські традиції в Карпатах і приурочити все до Різдвяних свят… Основну мелодію заграють корінні гуцули, а їм допомагають всі бажаючі", - розповів Адамчак.

"Без трембіти в гуцулів немає коляди… Йдуть до церкви спочатку, а потім колядують священнику. Тоді й трембіти грають. А колядують - не менше години. Потім йдуть по різних хатах. Аби добре грати, треба мати добрі легені. Тримає ще ремінь-черес, його треба тугіше затягнути", - розповів один із учасників заходу Микола Павук з Делятина.

Після встановлення рекорду понад 100 трембітарів пройшлись урочистою ходою середмістям.

За матеріалами www.ukrinform.ua.