На Закарпатті обговорюють розвиток сталого туризму

Фото https://carpathia.gov.ua

Сьогодні 16 грудня, у конференц-залі готельно-ресторанного комплексу «Камелот» на Закарпатті відбувається конференція з питань розвитку сталого туризму в Карпатському регіоні за участі представників органів влади Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, туристичних організацій та підприємців.

Мета заходу - обговорити стан і проблемні питання розвитку туризму в Карпатах.

Представники профільних департаментів та управлінь Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей розповіли про напрацювання в сфері розвитку туризму. Учасники конференції також обговорили перспективи співпраці в рамках Програми розвитку регіону українських Карпат, зокрема була висловлена пропозиція презентувати спільно Карпати на міжнародній туристичній виставці «Holiday World», яка відбудеться у Празі у лютому 2020 року.

Представниця управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Мар’яна Павлів у своєму виступі відзначила досягнення туристичної сфери Івано-Франківщини у 2019 році, зокрема йшла мова про облаштування рекреаційних зон і створення нових туристичних атракцій, презентацію туристичного сайту Івано-Франківської області http://iftourism.com, реалізацію проєктів у рамках конкурсу «Малі міста - великі враження» та програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, залучення ґрантових коштів.

Нагадаємо, що у 2019 р. на Прикарпатті реалізується понад 20 туристичних проєктів міжнародної технічної допомоги, сума залучених грантових коштів складає понад 3 млн євро.

Івано-Франківщина покладає великі надії на реалізацію Державної програми розвитку регіону українських Карпат та готова прикласти всі зусилля, щоб реалізовувати у наступних роках туристичні проєкти - як регіональні, так і міжрегіональні.

Керівник проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні (далі Проєкт) Саверіо Савіо розповів про стан реалізації заходів Проєкту, афішував підготовку до презентації загальнокарпатського стенду на спеціалізованих маркетингових заходах у Європі у 2020 році.

Пан Савіо запевнив, що «гуцульська коров'яча бринза» у найближчому майбутньому отримає сертифікат географічного зазначення.

Менеджер АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна» Ірина Луцюк проінформувала присутніх про джерела залучення фінансових ресурсів для промоції та збереження Карпат, зокрема про успіхи конкурсів ініціатив місцевих карпатських громад.

Національний експерт Проєкту з географічних зазначень та гарантованих традиційних особливостей продуктів харчування, експерт з питань еногастрономічного туризму, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Мотузенко наголосила на важливості залучення до трикутника «бізнес-влада-громадськість» наукового потенціалу.

Заступник голови ГО "Туристичне товариство "Карпатські стежки" Олександр Бурсанов у своєму виступі акцентував увагу на недоліках державного стандарту знакування туристичних маршрутів, на непоодинокі випадки пошкодження знаків і вказівників туристами, закликав звертати більше уваги не тільки на організованих туристів, але й на індивідуальних туристів, які ночують у кемпінгах чи туристичних притулках.