Івано-Франківська область має потенціал для розвитку глемпінг-туризму

       Івано-Франківська область має  потенціал для розвитку глемпінг-туризму - вважає начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко.        

       "Івано-Франківщина туристична - поєднання гірської і рівнинної зон рекреації. І якщо перша зона сьогодні розвивається на повну, то друга все ще має значний невикористаний потеціал.

        Цей потенціал вже є ресурсно забезпеченим, тому що маємо мальовничі придністровські ландшафти і Дністровський каньйон. Щоб зберегти довкілля і водночас створити туристичну відпочинкову інфраструктуру, найкрадий варіант для нас - це глемпінги.

        Знайомтесь, glamping (з англійської glamorous – гламурний та camping – кемпінг). Класичне сучасне розуміння глемпінгу в Європі відносять до середини 2000-х рр., коли подібні «екоготелі» заполонили Іспанію, Францію, Німеччину, Британію, хоча концепт поєднання відпочинку на природі та комфорту явище досить давнє.

        Розкішні намети прийшли до нас зі стародавньої, а потім і середньовічньої Азії, в Європі вони з'явились спеціально для забезпечення комфортного перебування монархів Середньовіччя за межами палаців, зумовленого військовими походами, відвідуваннями провінцій тощо.

        Термін "glamping" був запроваджений в кінці ХІХ ст. британськими дослідниками Гордоном Лаїнгом, Верні Камероном або Девідом Лівінгстоном, щоб відкрити двері для туризму на африканському континенті, маючи на увазі відпочинок в умовах розкоші на відкритому повітрі.

        Лише у 2016 р. слово "glamping" додали в Оксфордський словник.

         В Європі і Америці сьогодні вже існує повноцінна індустрія глемпінг-туризму, а в Україні вона почала зароджуватись кілька років тому. Читайте, наприклад, про проект Glamping.UA https://derevo.ua/…/glemping-v-ukraine-poyavilsya-novyj-biz…

        На Прикарпатті ідею просувати глемпінги в кінці минулого року висловлював депутат Яремчанської міської ради Олександр Гуменюк http://west-info.if.ua/…/8666-na-yaremchanshcheni-potribno-…

       Та найкраще глемпінг-туризм в області, на думку Віталія Передерка, розвивати саме на придністровській рівнині.

       Нагадаю, що в області вже є успішні проекти глемпінгу - кемп Білий Бізон: https://www.ture.ua/pages/camp-bily-bizon-general"

       Джерело: https://www.facebook.com/vitaliy.perederko/posts/2784494334923869