Панельна дискусія «Туризм як чинник розвитку економіки Карпатського регіону»

Перший заступник голови облдержадміністрації М. Савка взяла участь у панельній дискусії «Туризм як чинник розвитку економіки Карпатського регіону», яка відбулася 26 червня під час першого дня міжнародної конференції «Коло Вінценза: Майбутнє Карпат» у рамках І-го Міжнародного форуму країн Центральної та Східної Європи "Via Carpatia".

Кілька тез виступу: - 80% туристичних потоків в область – це наші Карпати. - упродовж 2015-2017 рр. відбулося значне покращення логістичного сполучення. За ці роки в ремонт доріг було вкладено понад 3.3 млрд грн, відремонтовано майже 400 км доріг, з яких 40% - це дороги в гірській місцевості. - у минулому році область зайняла в Україні третє місце за кількістю організованих внутрішніх та іноземних туристів, що у результаті призвело до зростання надходжень до місцевих бюджетів, а також туристичного збору. - на Прикарпатті стрімко розвивається сільський туризм. Це один із перспективних видів туризму саме на Івано-Франківщині, оскільки область володіє унікальними природничо-рекреаційними ресурсами, а майже 60% її населення проживає в сільській місцевості. - важливим результатом розвитку сільського туризму є розширення можливостей реалізації екологічно чистої продукції особистого підсобного господарства, причому її реалізації на місці, не як сільськогосподарської сировини, а як готових продуктів харчування. - найбільша кількість приватних осель розташована у гірських та передгірських зонах – Яремчанській МР, Верховинському і Косівському районах області. - збережена автентична культура, звичаї, традиції, історична спадщина - це все те, що надзвичайно ціниться гостями нашого краю. Тому таку увагу туристів привертають Міжнародний мистецький фестиваль країн Карпатського регіону «Карпатський простір», Міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів»,

Міжнародний гуцульський фестиваль, Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка», гуцульське народне дійство «Полонинське літо», міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва в Гошеві, ті заходи, які пропагують культуру Прикарпаття. - одним із завдань Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року визначено здійснення заходів щодо соціальної підтримки населення гірської місцевості, відповідно ми маємо великі сподівання на якнайшвидше затвердження Концепції розвитку гірських територій України. Цей документ дасть можливість за рахунок бюджетних коштів і коштів міжнародної технічної допомоги розвивати сільський та зелений туризм в Карпатах, здійснювати заходи щодо збереження і підтримки культурної спадщини місцевого населення, виробництва та продажу продуктів харчування, місцевих виробів народно-ужиткового мистецтва, збереження біорізноманіття Карпат тощо.