Презентовані результати роботи влади у сфері туризму у 2020 р.

21 грудня 2020 р. на пресконференції презентовано результати роботи влади у сфері розвитку туризму області у 2020 р.

Статистика.
За офіційними даними у 2019 р. Івано-Франківську область відвідало 2.0 млн осіб (у 2018 р. – 2.2 млн осіб). У 2020 р. очікується зменшення кількості відвідувачів на 10-15% у зв’язку з пандемією COVID-19.

До місцевих бюджетів у 2019 р. надійшло 6.1 млн грн., або 165% показника 2018 р. туристичного збору. За 11 місяців 2020 р. туристичний збір області становить 5.5 млн грн. (91.39% відповідного показника 2019 року).

Моніторинг туристичного ринку в Івано-Франківській області. Станом на 01.09.2020 р. кількість суб’єктів господарювання, які припинили діяльність, усереднено становить 9% (у травні було 5%) – здебільшого, це фізичні особи-підприємці. Найбільше постраждав ринок зайнятості індустрії туризму області. 646 найманих працівників було звільнено. Чисельність штатних працівників у готельній індустрії зменшилась на 6.18%, у ресторанній індустрії – на 10.51%, у сфері туристичного бізнесу – на 22.04%.

Розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури.
Виготовлено і встановлено десять туристично-інформаційних стендів і два туристичні дорожні знаки.

Облаштовано і прознаковано 7 пішохідних туристичних маршрутів у Косівському, Надвірнянському районах, Витвицькій, Космацькій громадах загальною протяжністю 70 км.

Відповідно до розпорядження облдержадміністрації від 26.05.2020 р.№ 276 закуплене і передане рятувальне спорядження для потреб УДСНС в області.

За рахунок коштів комплексної регіональної цільової програми розвитку туризму в області на 2016-2020 роки у 2020 р. спрямовані цільові субвенції:

- сільському бюджету Витвицької громади для облаштування кемпінгового наметового містечка «Байки Бойка»;

- сільському бюджету Матеївецької громади для облаштування рекреаційно-відпочинкової зони біля джерела «Джуркут» у селі Кропивище;

- селищному бюджету Брошнів-Осадської громади для відновлення вузькоколійної залізниці від селища Брошнів-Осада до села Осмолода;

- міському бюджету Коломийської громади для облаштування оглядового майданчика на Ратуші в м. Коломиї;

- селищному бюджету Печеніжинської громади для облаштування рекреаційної зони біля пам’ятника Олексі Довбушу в урочищі «Діброва» у селищі Печеніжин;

- Косівському районному бюджету для співфінансування проєкту «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат».

Розвиток і диверсифікація туристичного продукту, підвищення якості послуг.
На основі пропозицій, поданих місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами туристичної діяльності, інститутами громадянського суспільства, управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації (далі Управління) був розроблений проєкт Регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2021 рік. Програма затверджена рішенням обласної ради від 25.09.2020 р. № 1571-37/2020.

Представники Управління взяли участь у понад 30 традиційних та онлайн промоційних і навчальних заходах, організованих органами влади,  громадськими інституціями упродовж 2020 року.

У рамках реалізації міжнародних ґрантових туристичних проєктів:

- проведена презентація проєкту «52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці» (23.01, м. Івано-Франківськ); створено промоційні відеофільми, присвячені живій спадщині Карпат;

- створена робоча група зі сприяння реалізації проєкту «BikeAcceNT: велосипедна доступність об’єднує території»; проведено інформаційні зустрічі з метою обговорення питань планування та впровадження велосипедної інфраструктури і Концепції розвитку велосипедної інфраструктури Івано-Франківської області (09.09, м. Долина; 22.09, м. Тлумач; 01.10, м. Івано-Франківськ), за результатами яких визначено п’ять місць для розміщення велостоянок для туристів – м. Косів, м. Долина, с-ще Верховина, м. Яремче, Витвицька громада (у 2020 р. дві стоянки вже встановлені – у м. Долині та урочищі Бовкоти на території Витвицької громади).

- відібрано 15 храмів для включення у транскордонний маршрут сакральними пам’ятками дерев’яної архітектури у рамках проєкту «Транскордонна стежка дерев’яної архітектури – це шанс зберегти унікальну спадщину польсько-української прикордонної культурної спадщини»;

- відібрано 50 об’єктів культурної спадщини для проведення цифрового сканування у рамках проєкту «Розвиток транскордонного співробітництва для популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на прикордонній території Румунії і України»; взято участь в онлайн навчанні у рамках проєкту (24-26.11, 16.12);

- проведені семінари з метою інформування виробників локальних продуктів харчування про створення мережі гастрономічних маршрутів «Дороги вина та смаку України» у рамках проєкту «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» (10.03, м. Коломия; 11.03, м. Косів; 12.03, с-ще Верховина; 16.03, м. Яремче); співорганізовано брифінг з нагоди створення ГС «Дорога смаку Прикарпаття» (02.09, м. Івано-Франківськ) та круглий стіл з презентацією учасників етногастрономічного маршруту «Дорога смаку Прикарпаття» (15.10, м. Івано-Франківськ).

Спільно з ІФОЦППК проведено онлайн-семінар «Сприяння місцевих органів влади розвиткові туризму» (13-14.05, м. Івано-Франківськ).

У рамках спільного проєкту ГО «Еталон», Університету Короля Данила та Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації, що реалізується за сприяння Українського культурного фонду, взято участь в інформаційних зустрічах із власниками сільських садиб області (10.12, м. Косів, 11.12, м. Яремче) та онлайн семінарах (16-18.12), присвячених темам якості, цифрового маркетингу, фінансово-податковій звітності тощо.

Туристичний маркетинг.
У січні 2020 р. за сприяння облдержадміністрації та Космацької громади проєкт «Ukraїner» відзняв сюжет про Маланку в Космачі.

Підготовлено і поширено Календар туристичних подій 2020. Виготовлено двомовні буклети «Івано-Франківська область – земля натхнення і відпочинку», «Автентичні смаки Івано-Франківщини», підготовлено інформацію для туристичного мобільного додатку про карпатську культурну спадщину.

У зв’язку із запровадженням карантину у березні-квітні п.р. у соціальних мережах була започаткована ініціатива віртуальних мандрів, які ідентифікуються за хештегами: #віртуальнімандри, #франківщинавіртуальна. Щодня висвітлювались тематичні підбірки про цікаві туристичні локації області, щоб зосередити увагу читачів на об’єктах, які вартує відвідати після завершення карантину.

10 червня 2020 р. презентовано проєкт «52 вікенди на Івано-Франківщині» (тури, підготовлені спільно з суб’єктами туристичної діяльності області, розміщені на головному туристичному порталі області iftourism.com). Додатково на сайт завантажено 8 зимових турів.

З метою участі у проєкті ГС «НТО України» «250 туристичних продуктів України» спільно із суб’єктами туристичної діяльності підготовлено 11 турів  Івано-Франківщиною.

Створено і розміщено на iftourism.com 14 нових віртуальних 3d турів цікавими туристичними місцями регіону.

Виготовлено і розміщено на білбордах у м. Львові промоційні туристичні плакати про Івано-Франківську область.

У рамках реалізації спільних проєктів з Туристичною радою Івано-Франківської області туристичний потенціал регіону представлено на міжнародній туристичній виставці «New York Times Travel Show» (24-26.01, м. Нью-Йорк) та Міжнародній виставці-ярмарку «ТурЕКСПО» (20-22.10, м. Львів).

19 грудня 2020 р. оголошено лауреатів і переможців другої туристичної премії Івано-Франківської області (Ivano-Frankivsk Region Tourism Awards - IFTA’2020).

Презентація про стан розвитку туризму в області у 2020 р. розміщена за посиланням:

https://speakerdeck.com/iftourism/turizm-ivano-frankivs-koyi-oblasti-2020.