Регіональний аналітичний центр - переможець престижного конкурсу

Навчально-науковий Центр соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника став одним з п’яти переможців всеукраїнського конкурсу Міжнародного фонду “Відродження”.

Конкурс «Інституційний розвиток університетських аналітичних центрів» відбувався у два етапи за участі більш як 50 аплікантів державних та приватних університетів України, структурними підрозділами яких є університетські аналітичні центри.  

«Наш проєкт «Сприяння сталому розвитку Прикарпаття через інституційне зміцнення університетського аналітичного центру», який став переможцем престижного конкурсного відбору є складовою реалізації Стратегії Прикарпатського університету та спрямований на сприяння сталому регіональному розвитку через належні дані для освітніх та молодіжних, економічних і культурних політик,  а також покликаний формувати/просувати культуру/практики аналітично обґрунтованого прийняття рішень  на основі даних («Data-Based Decision Making Culture»)», - зазначила директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського університету, доцентка Ольга Максимович, - повідомляє сайт університету.

Начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко вважає, що в умовах децентралізація розвиток громад неможливий без якісних аналітичних даних. Дані в ХХІ столітті – безцінна валюта на ринку послуг. Без інформації неможливе стратегування територій і мережування у їх межах суб’єктів владних повноважень з приватним бізнесом та споживачами державних послуг.

Функціонування у регіонах аналітичних центрів - актуальний тренд соціально-економічного і етнополітичного розвитку. Результати роботи професійного аналітичного центру дадуть можливість корегувати програми розвитку громад та міст, ефективніше підходити до надання державних послуг конкретного громадянина громади, міста чи області.

Віталій Передерко акцентує увагу на тому, що поява інституційно розбудованого Регіонального аналітичного центру як ніколи актуальна у контексті процесів децентралізації та сталого розвитку туризму у громадах Івано-Франківщини. Він вважає, що область отримала професійного партнера для того, щоб стати пілотним регіоном для участі у проєкті впровадження інноваційної загальнонаціональної системи туристичної статистики, презентація якої відбулась вчора, 3 червня 2020 року, ГС "НТО України".

Джерело: https://pnu.edu.ua.