Розроблено Програму розвитку мережі рятувальників-волонтерів

У рамках реалізації заходів проєкту "SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа" розроблено Програму розвитку мережі громадських гірських рятувальників-волонтерів Карпатського регіону.

Проєкт "SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа" формує платформу співпраці громадських гірських рятувальників Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей і впровадження нових методів пошуку та порятунку людей в Карпатах.

Зростання активності волонтерського руху у сфері цивільного захисту обумовлене браком ресурсних можливостей держави ефективно виконувати свої функції із гарантування безпеки громадян під час ризиків природного, екологічного, пожежного, воєнного характерів.

Європейський досвід свідчить, що об’єднання зусиль держави, громадськості, недержавних волонтерських організацій в умовах надзвичайних ситуацій підвищує продуктивність та скоординованість дій рятувальних служб на місцях, забезпечує своєчасне реагування на виникнення нових проблем, мінімізує руйнування і людські жертви.

Специфічні особливості гірських пошуково-рятувальних робіт вимагають співпраці між органами місцевої влади, державними структурами з надзвичайних ситуацій і волонтерськими службами. Впровадження досвіду Європейського Союзу передбачає створення мережі карпатських гірських рятувальників на базі професійних неурядових рятувальних організацій, що об'єднують професійних рятувальників і волонтерів, навчають та оснащують їх, забезпечують відповідний рівень безпеки в гірській місцевості.

Ініціаторами проєкту "Карпатська пошуково-рятувальна мережа" запропоновано механізм залучення волонтерів для допомоги рятувальникам під час надзвичайних ситуацій та проведення превентивних заходів з метою їх запобігання.

Учасниками проєкту розроблено Програму розвитку мережі громадських гірських рятувальників-волонтерів Карпатського регіону (далі Програма).

Програма є своєрідним "статутом" діяльності мережі громадських організацій, які об’єднують добровольців, що хочуть і можуть допомагати людям, які опинились в складній ситуації в горах Карпатах на території України. До її розробки було залучено як юристів, так і професійних гірських рятувальників, громадських активістів, представників туристичних клубів та організацій.

У Програмі описані механізми і підстави залучення волонтерів, вимоги до них, їх права та обов’язки. Все це опирається на міжнародний, зокрема, європейський досвід і українське законодавство. У Програмі здійснено аналіз нормативно-правової бази у сфері порятунку та надзвичайних ситуацій в Україні, зокрема Єдиної державної системи цивільного захисту та здійснення рятувальних заходів на об’єктах туристичних відвідувань. А також наведено іноземний досвід залучення волонтерів до пошуково-рятувальних робіт.

Запропонована структура "Карпатської пошуково-рятувальної мережі", як асоціативного об’єднання організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування, пошуково-рятувальних служб, адміністрацій природоохоронних територій, підприємств та організацій, є вдалим допоміжним механізмом органам державної влади для вирішення пріоритетних завдань, пов’язаних із безпекою і порятунком у Карпатському регіоні.

У Програмі описано стратегічні підходи щодо формування волонтерських команд гірських рятувальників, їх мобілізації та координації дій, а також кваліфікаційні вимоги, рівні професійного зростання, вимоги, права та обов’язки тощо.

Окремий розділ описує механізми співпраці із Державною службою з питань надзвичайних ситуацій та їх регіональними управліннями, взаємодію із органами місцевого самоврядування, а також із об’єктами природно-заповідного фонду, туристичних центрів і територій.

Ознайомитись із Програмою розвитку мережі громадських гірських рятувальників-волонтерів Карпатського регіону можна за посиланням:

https://rovin.com.ua/images/Program%20Volonter.pdf.

Довідкова інформація.

Проєкт «SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа» реалізовується ГО «Асоціація гірських провідників «Ровінь» (Львівська область, Україна) у партнерстві з ГО «Гірський рятувальний центр» (Івано-Франківська область), Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді (Івано-Франківська область) та Гірським Добровільним Загоном Рятування Група Криніцка (Республіка Польща).

Джерело: https://www.facebook.com/Carpathian.rescuers.network.