У 2019 р. Івано-Франківську область відвідало 4 млн осіб

Фото Олександр Бельмега

Третій рік поспіль Івано-Франківська область приймає понад 4 млн гостей з інших регіонів України.

У рамках співпраці управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації і телекомунікаційного оператора «Київстар» проведено аналіз даних* мобільності  груп абонентів протягом 2019 року до Івано-Франківської області.

Минулого року Прикарпаття відвідало 4.17 млн абонентів з 23 областей України, з них – 2.29 млн короткотермінових відвідувачів (у т.ч. туристів) та 1.88 млн одноденних відвідувачів.

Моніторинг мобільності зафіксував спад відвідуваності області з туристичною метою на 1% у порівнянні з 2018 роком.

Найбільша кількість відвідувачів у минулому році приїздила із Львівської (25.97%), Чернівецької (18.16%), Тернопільської (17.19%), Київської з м. Київ (10.20%) та Закарпатської (6.87%) областей.

До першої десятки регіонів з найбільшою кількістю гостей Прикарпаття увійшли також Хмельницька, Вінницька, Одеська, Рівненська, Дніпропетровська області. 

 

 

Дані в’їзду мешканців обласних центрів засвідчили, що Івано-Франківщину найчастіше відвідували львів’яни – понад 485 тис. осіб (це майже 45% гостьового потоку Львівщини), кияни – понад 300 тис. осіб (72% гостьового потоку Київщини).

Серед обласних центрів найбільша частка гостей Прикарпаття у структурі загальнорегіональних показників гостьової мобільності належить Харкову – 77%, Києву – 72%, Одесі – 60%.

Найбільший приріст відвідувачів – мешканців обласних центрів, порівняно з минулим роком, зафіксовано серед абонентів Львова, Чернівців – по +3%, Луцька – +2%.

Найчастіше Івано-Франківщину українці відвідували влітку – 1.3 млн осіб, взимку область відвідало майже 1 млн осіб.

Тривалість перебування/відпочинку наступна: 45.16% – один день (+4%, порівняно з 2018 роком), 34.06% – 2-3 дні (-1%), 20.78% – 4-7 днів (-1%).

Основними дестинаціями короткотермінових відвідувачів (абонентів, які перебували у межах області від 2 до 7 днів) стали територія Яремчанської міської ради (разом з Надвірнянським районом) – понад 400 тис. осіб (-5%, порівняно з 2018 роком), міста Івано-Франківськ – майже 200 тис. осіб (+3%) і Яремче – майже 120 тис. осіб (-5%), Косівський – понад 100 тис. осіб (+2%) та Верховинський райони – понад 70 тис. осіб (+2%).

Начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко зауважив, що співпраця з компанією «Київстар» триває більше трьох років.

«Ми дуже задоволені рівнем комунікації та глибиною отримуваних даних. Можу також підкреслити, що наша візуалізація даних мобільності груп абонентів стала упізнаваним явищем не тільки в області, але й в Україні. Колеги з інших областей та міст неодноразово звертались до мене за консультацією щодо технічного завдання замовлення, методики обробки даних тощо.

Ми з’ясували не тільки кількісні показники відвідуваності Прикарпаття. За ці кілька років спостережень (з 2016 року) ми ідентифікували стабільні дестинації гостьових абонентів – назвемо їх «регіонами-експортерами» туристів на Івано-Франківщину (а це наші реальні цільові ринки), підтвердили два піки сезонності потоків (літо – липень-серпень; зима – грудень-січень), ми виявили цікаву закономірність, що територіально віддалені гостьові абоненти, як правило, приїжджають на Прикарпаття взимку на триваліший період, натомість відвідувачі сусідніх областей надають перевагу, здебільшого, літньому «вікендному» відпочинку.

Усвідомлюємо, що цінність не у «мільйонах» відвідувачів, бо розуміємо що далеко не всі абоненти є туристами, а цінність у самих даних, адже вони дали змогу оцінити більш адекватно стан розвитку гостьових потоків відвідувачів, що не може забезпечити діюча система статистичних спостережень, оцінити туристичну привабливість і «ресурсність» локацій, перевірити реальний поточний стан розвитку відомих і популярних серед туристів локальних дестинацій та потенціал розвитку тих, де транзитність можна обернути з часом на «магнітність».

Завдяки інформації від «Київстар» ми підтвердили верифікованими цифрами багато відомих фактів про внутрішні туристичні потоки Івано-Франківської області. Ця верифікація важлива, бо зміцнила нашу впевненість у тому, що майбутнє за інноваційних технологіями моніторингу мобільності. Крім того, дані мають величезний ресурс для вивчення потенціалу пропускної спроможності транспортних коридорів області, ємності потоків відвідувачів, які пересуваються автомобільними чи залізничними шляхами, рівня транзитності та завантаженості логістичних вузлів тощо.

Нам ці дані також важливі для прогнозування та стратегування розвитку туризму у локальних дестинаціях і/або громадах; для обґрунтування планованих заходів описової частини ґрантових і конкурсних проєктів».

«Те, що ми рухаємось у правильному напрямку і варто більше довіряти інноваційним методикам обліку туристичних потоків, – зауважує Віталій Передерко, – нещодавно засвідчило комплексне соціологічне дослідження сфери туризму Івано-Франківщини, яке було презентоване у 2019 р. Його результати підтвердили достовірність і об’єктивність даних мобільності абонентів».

 «Для нас співпраця з регіонами та містами країни є частиною Big Data-проєктів, які ми постійно вдосконалюємо і впроваджуємо. Big Data - це один із стратегічних напрямків в «Київстар», потенціал якого величезний, а незаперечну користь аналітики, яка допомагає в розвитку певних екосистем, підтверджують самі клієнти», – коментує директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку «Київстар» Костянтин Вечір. 

Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації висловлює вдячність менеджерам і аналітикам компанії «Київстар» за співпрацю.

*Для створення аналітики на базі Big Data «Київстар» використовує виключно неперсоніфіковані дані груп абонентів, в якості результатів формуються звіти із статистичними кількісними показниками, тобто лише агрегованими даними. Для аналізу використовувалися дані по голосовим, sms та інтернет-активностям груп абонентів в мережі «Київстар» за 2019 рік. А саме, телеком-оператор аналізує активність по певних базових станціях, яка агрегується та надається у вигляді звітів зі знеособленими даними.

«Київстар» суворо дотримується Законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних».