У Карпатах створять п'ять медових маршрутів для туристів

На Косівщині в Івано-Франківській області, в Колочаві на Закарпатті та в Підкарпатському воєводстві (Польща) створять 5 туристичних маршрутів "Карпатські медові стежки".

4 вересня 2019 р. на 29-му Економічному форумі в Криниці-Здруй (Польща) було підписано ґрантовий контракт на реалізацію проєкту «Карпатська бджола - спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні» між головним бенефіціаром ГО «Об’єднання пасічників «Карпатська еко пасіка» (м. Косів, Івано-Франківська область, Україна) та Органом управління програми. 

Українсько-польське прикордоння зі своєї частини, охоплене загальною екологічною системою Карпат, має велику різноманітність флори та фауни. Одним із аборигенних представників природи Карпат є карпатська бджола (її також називають «карпатка»). Це місцева порода бджіл, що належить до гірських бджіл, стійка до суворих гірських умов, яка ефективно використовує порівняно короткий вегетаційний період. Однак існування цих тварин знаходиться під загрозою через використання пестицидів та інші цивілізаційні фактори, а також через зменшення інтересу до бджільництва серед молоді (незважаючи на багаті традиції в Карпатах). Також  зменшується споживання меду  -  цей недооцінений продукт зникає з наших столів.

Проект стає однією з найважливішою ініціатив для боротьби з цими негативними тенденціями. Партнери проєкту планують організацію семінарів у Жешуві, Фестиваль меду у Колочаві та заключну конференцію з бджільництва у Косові (Україна). Серед інших основних заходів -  дві виставки під відкритим небом, підготовка публікацій для промоції бджіл, меду та бджільництва. Також будуть створені тематичні маршрути, що об'єднають місцеві пам’ятки, пов’язані з цією сферою діяльності. Окрім головного бенефіціара, партнерами проєкту є Колочавська сільська рада (Україна), Асоціація органів самоврядування "Єврорегіон Карпати - Україна" та Асоціація розвитку та промоції Підкарпаття "Про Карпатія" ( Республіка Польща).

З-поміж заходів проекту передбачено створення 5 туристичних маршрутів «Карпатські медові стежки»: дві туристичні стежки у Косівському районі (пішохідна та велосипедна), пішохідну - у Колочаві (Закарпатська область), пішохідна і велосипедну - у Підкарпатському воєводстві.

Туристичні маршрути включатимуть основні туристичні місця, пов’язані з історією та сучасністю у розвитку бджільництва (пасіка, наявність декоративних вуликів, пам’ятки природи), а також допоміжну інфраструктуру, яка завжди необхідна туристу (заклади розміщення і харчування, надання медичної допомоги, музеї, сакральні об’єкти тощо).

На Косівщині туристичні стежки пролягатимуть населеними пунктами: Косів, Черганівка, Кути, Тюдів, Великий Рожин, Яворів, Соколівка, Смодна.

За матеріалами: https://www.pbu2020.eu, https://www.facebook.com/KosivTravel.