Уряд посилив карантинні обмеження з 8 до 24 січня 2021 року

На позачерговому засіданні 9 грудня Уряд затвердив ініційоване Міністерством охорони здоров’я  України рішення (постанова Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1236) про продовження карантину до 28 лютого 2021 року з посиленням обмежень на період з 8 до 24 січня.  

Зазначимо, з 1 січня буде продовжено роботу закладів громадського харчування до 23 години (зараз до 22:00) із забороною розрахункових операцій після 22 години. В Новорічну ніч кафе, барам, ресторанам буде дозволено працювати до 1:00.

Водночас в період з 00:00 годин 8 січня 2021 року до 00:00 годин 25 січня на території України діятимуть посилені карантинні заходи. Обмеження стосуватимуться роботи закладів громадського харчування (крім адресної доставки замовлень та замовлень навинос), розважальних закладів, закладів торгівлі непродовольчими товарами; роботи закладів культури і проведення культурних масових заходів.
 
Також буде обмежено роботу спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів, проведення масових заходів, крім організації гірськолижного дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв). 

Дозволяється організація "новорічних ялинок" без концертів, проведення офіційних спортивних заходів без глядачів. Не дозволятиметься діяльність непродовольчих ринків, відвідування закладів освіти, крім дитсадків.

Водночас на час дії посиленого карантину не передбачається обмеження роботи громадського транспорту - як міського, так і міжміського сполучення.

Також буде дозволено роботу закладів торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватись із здійсненням адресної доставки замовлень. Передбачається, що працюватимуть АЗС, фінансові установи, оператори поштового зв’язку, а також заклади медичної практики, ветеринарної практики, заклади з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів. Перукарні та салони краси можуть працювати за попереднім записом. 

Міністр охорони здоров’я зазначив, що МОЗ рекомендує всім установам та організаціям, які мають таку можливість, на період з 8 по 24 січня перейти на дистанційний режим роботи.

Водночас з 19 грудня 2020 року по всій території України будуть діяти нові обмеження. 

Зокрема нові обмеження забороняють (перелік невичерпний):

- проведення в розважальних закладах та закладах громадського харчування святкових заходів, бенкетів, майстер-класів, публічних подій;

- приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях тощо, якщо в залах присутні більше однієї особи на 10 кв. метрів;

- роботу закладів громадського харчування з 23:00 до 7:00 (крім доставки та замовлень на винос). Проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00. У ніч з 31.12 на 01.01 робота ресторанів та кафе буде дозволена до 01:00.

Обмеження, які продовжують працювати без змін (забороняється):

- проведення масових культурних (в т.ч. концертів), спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів, в яких бере участь більше 20 осіб та недотримана дистанція у 1,5 м між учасниками (виключення: офіційні та професійні спортивні заходи без глядачів, іспити для нотаріату та заходи необхідні для забезпечення роботи органів влади);

- робота кінотеатрів та закладів культури із наповненістю понад 50% місць одного залу;

- перевезення в пасажирському транспорті більше пасажирів, ніж кількість сидячих місць (крім метро);

- проведення дискотек, робота нічних клубів та закладів громадського харчування з організацією дозвілля.

- розміщення в закладах харчування більше 4 повнолітніх осіб за одним столом та коли відстань між столами менш ніж 2 метри;

- робота суб'єктів господарювання, в яких працівники не забезпечені масками, не нанесено маркування щодо дистанції між клієнтами в 1,5 метри, а відвідувачі не мають правильно вдягнутих засобів індивідуального захисту;

- перетин кордону іноземцям без наявного поліса страхування (з окремими виключеннями);

- діяльність закладів з розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю, санаторно-курортних закладів).

Джерела: https://moz.gov.ua, https://www.kmu.gov.ua.