В Івано-Франківську встановили два національні рекорди

11 січня в Івано-Франківську встановили два святкові рекорди.

Спершу в рамках Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях» містом пройшли люди з найбільшою кількістю різдвяних зірок - 660. Хода рухалась з 4 напрямків та об’єдналась на Вічевому майдані для спільної коляди.

А згодом п'ятеро шеф-кухарів зварили 1420 літрів баношу. Для приготування страви знадобилось: 500 літрів молока, 250 літрів сметани, 60 кілограм масла, 5 мішків (по 45 кг кожен) кукурудзяної крупи, 100 кг сирого м’яса для шкварків, грибна підлива.

Спеціально для цієї події на АТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» напередодні виготовили із харчової нержавійки великий казан. Його діаметр становить два метри, висота - півтора метра. 

Попередній рекорд «Найбільший в Україні банош» встановлено у 2013 р. на ГК «Буковель. Тоді під відкритим небом було зварено 113 кілограмів цієї гуцульської страви.

Бануш або банош - кукурудзяна каша, зварена на вершках або сметані, заправлена шкварками, грибами та бринзою тощо. Поширена в карпатському регіоні, зокрема, належить до гуцульської кухні.