Андрій Костишин
Андрій Костишин

У більшості туристів Прикарпаття асоціюється з Гуцульщиною.

Так, адже представники саме цієї етнографічної групи є чи не найвідомішими та найколоритнішими мешканцями Українських Карпат. Але у передгір'ї живуть нащадки відомого племені Білих Горватів, загадкові, але не менш колоритні, консервативні та просунуті водночас - бойки.

Отож сьогодні вирушаємо у гості до них.

Івано-Франківськ

Розпочинаємо наше знайомство з Прикарпаттям з Івано-Франківська - обласного центра, у якому проведемо сьогодні заледве дві години. Адже маємо вкрай насичений день. З іншої сторони в Івано-Франківську є заклади, які відкривають свої двері для відвідувачів з 6 години ранку. А це важливо для добротного сніданку. 

Специфіка Івано-Франківська полягає в тому, що воно завжди було десь по середині. Це не мегаполіс. Водночас не село, це місто - один із наймолодших обласних центрів України, з іншої сторони - тут багато архітектурних пам'яток. 

Отже, знайомимося з Міською ратушею, трьома центральними церквами (Покровський кафедральний собор, Кафедральний собор Святого Воскресіння, Колегіальна церква Пресвятої Діви Марії), відвідуємо Бастіон, гуляємо по "стометрівці" - центральній пішохідній вулиці міста від Вічового майдану до вулиці Франка, п'ємо каву у затишному скверику Руської Трійці і… їдемо далі. 

Уранці автомобіль доцільно залишити біля адміністративного будинку - у народі "Білого дому", чи неподалік супермаркетів на вулиці Володимира Великого. 

Вигода

З Івано-Франківська до Вигоди - 65 км. 

Вигода - один із найменших наймолодших населених пунктів Івано-Франківщини. Воно було засноване бароном Фон Поппером, який наприкінці ХІХ століття проклав сюди вузькоколійну залізницю та один із перших взявся за професійну лісозаготівлю та переробку деревини у цьому краю.

За останні декілька років це селище в туристичному плані розвинулося дуже потужно. Отож, що тут цікавого?

Карпатський трамвай. Звісно, це візитна картка Вигоди. Відбудована майже 20 років та розвинута для транспортування лісу та з туристичною метою вузькоколійка, допомагає туристам за 3,5 години побачити традиційні бойківські села, красу передгір'я Карпат, посмакувати мінеральною водою та відпочити декілька хвилин біля водоспадів-порогів. 

Центр спадщини Вигодської вузькоколійки. На даний момент це один із найцікавіших інтерактивних музеїв Івано-Франківщини. Тут і фільм можна подивитися, і природу вивчити, або й у дупло дерева залізти. Для дітей - це взагалі супер. Провести тут можна від 30 до 50 хвилин.

Гастроточки Вигоди. З цього моменту розпочинається гастрофрагмент твоєї подорожі. У Вигоді одразу декілька магазинчиків із місцевими сувенірами, переважно гастрономічних. 

За чаєм, наприклад, зазирни в мануфактуру "Карпатський колорит".

Медоварня "Чорна бджола" порадує смачним медом і настоянками. Це такий собі міні-музей з репліками оригінальних вуликів і звичайно дегустацією меду і медовухи. Час на відвідування закладай 30-40 хвилин.

16-06-2020

З Вигоди до Новошина - 8 км

Наступний день присвятимо покатушкам навколо Вигоди. Знаєш, можливо одного дня й не вистачить. Тому тут коротко перелічимо цікавинки та можливості відпочинку на будь-який смак.

Дарваїв Кут. За 2 км від Вигоди у селищі Старий Мізунь розташовано декілька приватних садиб.

Однак, одна з них – Дарваїв Кут - принципово відрізняється від інших. Адже, крім традиційних відпочинку, харчування, сауни - тут можна замовити майстер-класи з приготування різних традиційних для регіону страв. 

Час від часу тут проводяться вечорниці для гостей, а один раз на рік - “фестиваль Бульбяних пирогів" (картопляних вареників).

Також тут є можливість замовити особливі атракції - наприклад катання на санній кінській упряжці зимовим карпатським лісом. 

Ще одна хороша локація трохи вище по річці Мізунка в селі Новий Мізунь - овеча ферма "Дубовий кут" (ур. Поляна).

Село Новошин. О, тут цікаво.

Для любителів сакральної архітектури - тут є дуже цікава Безверха бойківська церква, а ще дерев'яна тинькована каплиця середини ХІХ століття, встановлена на честь скасування панщини. У часи визвольної боротьби середини ХХ століття під цією каплицею були прориті ходи.

Для любителів пішохідних маршрутів - сходження на гору Лиса (займає десь 5-6 годин).

Для фанатів етнографії, автентики та… добротних страв із грибів - садиба "Бойківські світанки", яка розташована у давній, 120-річній бойківській хаті, де, здається, з того часу не змінилося нічого. Автентика супер. А оригінальні відбивні з білих грибів та інші смачні страви не залишать вас байдужими. 

16-06-2020

Вигода - Підліски - 12 км

Ще один день, сповнений вражень. Архітектура та історія. За цим треба їхати у Лолин та Підліски. 

У селі Лолин знаходиться музей Івана Франка. Він часто приїжджав сюди, адже… тут жила його перша справжня любов - Ольга Рошкевич. До сьогодні збереглася церква, у якій служив її батько. Але про це тобі детальніше розкажуть у музеї. 

Хто б міг подумати, що тут, можна сказати, на краю світу, у крайньому селі - Підліски, в маленькій церковці можна побачити орган - музичний інструмент, який явно не характерний для Східного обряду.

Однак, наявність органу у цьому храмі має свою передісторію. Адже довгий час, навколо Вигоди жили німці, які були католиками, чи протестантами. Так сталося, що з приходом радянської влади у 1939 році їм наказали покинути наш край і вони залишили свої поселення біля Вигоди. А орган, як найбільшу цінність зі свого храму, яку вони не могли забрати, залишили місцевій українській громаді.

Люди опікувалися подарунком, він залишився цілим і в атеїстичні часи СРСР, а на початку 1990-х навіть був реставрований, однак… потребував постійних капіталовкладень та техоглядів. Громада на це коштів не мала. Тому зараз можна побачити цей незвичний елемент інтер'єру церкви у Підлісках, але зіграти на ньому певно не вийде.

Шевченкове. Релакс та розваги.

Село Шевченкове - це не тільки добра дорога, а й три оригінальні та інтерактивні місця, які припадуть до смаку як дітям, так і дорослим.

Кузня. Майже при в'їзді у село розташована кузня пана Володимира, у якій кожен може відчути роботу коваля, викувати для себе сувенір, спробувати всю міць витримки при роботі із металом. Тобі тут сподобається.

Екоферма "Вікінги Карпат". Хороше місце, де господарі по-спражньому люблять тваринок, яких вирощують і якими опікуються. Позиціонується екоферма як контактний зоопарк, є можливість осідлати та кататися на коні, а ще - продегустувати сир, масло та інші страви з козячого молока.

О, як захочете, то ще й козу доїти можна. А потім то молоко ще й самому випити. А якщо тобі така розвага не до вподоби, то якраз біля ферми дуже гарний берег річки Свіча. Можна просто релакснути тут.

А ще у селі є така послуга як “Сон на вуликах”. Бджоли гудуть, ти спиш на вуликах, спочатку незвично, потім норм, а тут тебе будять і запрошують дегустувати медовуху. Казка :)

16-06-2020

Маршрут: Гошів - Скелі Довбуша

Вигода - Гошів - 19 км, 
Гошів - Скелі Довбуша - 20 км

Завершальний день варто присвятити Гошівському монастирю та фантастичним Скелям Довбуша у селі Бубнище.

Церкву Преображення Господнього на Ясній Горі, де зберігається чудотворна ікона Матері Божої, видно здалеку. 

Потрапивши сюди - часто задаєшся питанням: "Чи варто продовжувати подорож, чи може залишитися тут цілий день?" 

Говорячи про сам комплекс, то монастир тут був відомий ще із Середньовіччя. 

Сучасна церква побудована у середині ХІХ століття. Вражає оригінальний амвон - проповідальниця, у формі човна. У монастирській дзвіниці знаходиться один із чотирьох карильйонів на території України, який складається із 53 дзвонів.

Скелі Довбуша - це комплекс природних сель, над якими попрацювала людина. Історики стверджують, що у давні часи комплекс був пристосований під митницю чи замок. Найцікавішою розвагою для туристів є проходження так званого "чистилища" - вузького проходу в скалі, який веде вверх і … треба постаратися, щоб його пройти.

До речі, саме "Чистилище" є одним із героїв українського фільму "Сторожова застава". Тому, для автомобільної подорожі - Скелі Довбуша - те, що треба!

Продовжувати свою подорож можна на Львів, а можна повернутися до Івано-Франківська.

У цьому маршруті ми зібрали цікавинки на різний смак.

Вибирай і насолоджуйся подорожжю!

За матеріалами https://funtripto.com.

16-06-2020