3 традиції області поповнили перелік нематеріальної спадщини України

14 липня 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики України оприлюднило наказ від 12.07.2023 № 380 "Про включення до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України", відповідно до якого до переліку нематеріальної культурної спадщини України було включено 3 нових елементи Івано-Франківської області:

1. Традиція гуцульського художнього дереворізьблення. Документи та облікову картку підготувала ініціативна група у складі фахівців Івано-Франківського обласного осередка Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка, Регіональний центр народного мистецтва «Гуцульська ґражда» за сприяння майстрів-різьбярів та шанувальників народного мистецтва.

2. Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області. Документи та облікову картку підготував Навчально-ментодичний центр культури і туризму Прикарпаття за сприяння Снятинської територіальної громади.

3. Традиційні жіночі прикраси із бісеру на Прикарпатті. Документи та облікову картку підготували Навчально-ментодичний центр культури і туризму Прикарпаття і ГО «Роса Карпат» за активної участі її керівниці, майстрині з виготовлення ґерданів Марії Чулак.

Громадам доручено у термін до 15 серпня 2023 року подати Міністерству культури та інформаційної політики України План охорони елемента на 1-5 років, розроблений з широким залученням громади носіїв та заінтересованих організацій. У Плані охорони елемента звернути увагу на питання передачі знань у спільнотах, дослідженню культурного простору, пов’язаного з елементом, підвищенню обізнаності про елемент серед широкого загалу. Звернути увагу на підвищення обізнаності про взаємозв’язок елементу з природним середовищем та сталим розвитком.

Джерело: https://mkip.gov.ua/news/9480.html.