Чим запам'ятався Івано-Франківську День міста 2019

Понад 20 країн-учасниць, десятки найвідоміших артистів та колективів України й світу, серед хедлайнерів: The Hardkiss, KAZKA, Eneli, 14 просторів для дітей та дорослих… і це тільки маленька частина грандіозного дійства! День міста Івано-Франківська та фестиваль «Карпатський простір» відвідало понад 200 тисяч гостей з 75 країн світу.


Упродовж трьох днів Івано-Франківськ став столицею  живопису, скульптури, літератури, кіно, театру, музики та народних мистецтв. На локаціях просто неба розташувались ярмарки, кухні різних країн та вперше цьогоріч запрацювала кавова локація.

Країни-учасниці фестивалю: Україна, Грузія, Польща, Азербайджан, Болгарія, Угорщина, Молдова, Іспанія, Австрія, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Франція, Білорусь, Словаччина, Румунія, Чехія, Німеччина, США, Китай.

Так, вже вранці 3 травня майстри вогню та металу з 18 країн розпочали XVII Міжнародний фестиваль «Свято ковалів».

Вогняне відео арт-шоу та видовищне ковальське шоу «Ковчег» - і це ще далеко не все, чим дивували ковалі франківчан та гостей міста цими днями. На «Свято ковалів» завітали майстри з Австрії, Нідерландів, Британії, Росії, Румунії, Туреччини, США та інших країн. Також вперше приїхали представники з Китаю.

Родзинкою фестивалю стало «Нічне кування», на яке можна було подивитися у суботу, 4 травня з 20.00 до 23.45 год у центрі міста позаду медуніверситету.

Цього року в Івано-Франківську відбувся перший Міжнародний фестиваль живої скульптури. У старому середмісті ожили статуї з Польщі, Іспанії, Німеччини, Болгарії, Нідерландів, Білорусії та України.

Серед героїв - король і мушкетер, пекар, козаки, дзеркальні люди, Аладдін, бульбашкова фея, газетні люди, маг, містер і місіс Сміт, людина-мох та багато інших. 

Також, з нагоди Дня міста в Івано-Франківську постійні мешканці та гості мали змогупошукати лицарів Карпат у вікнах адмінбудівлі облдержадміністрації.

Акція з підпільною назвою «Прозорість влади» відбулася на вулиці Грушевського – перед «білим будинком».

У рамках відкриття міжнародного фестивалю "Карпатський простір" в центрі Івано-Франківська пройшла театральна хода.

Франківців вітали артисти Київської естрадно-циркової академії, клубу історичної реконструкції “Норман”, естрадно-духовий оркестр та мажоретки Калуського коледжу культури і мистецтв, театру “Воскресіння”, DJ Sky. Також відбувся автопробіг ретрокарів.

Ввечері перший день святкувань завершив концерт відомого українського поп-рок гурту "The Hardkiss". Концерт зібрав сотні франківців та гостей міста. Не зважаючи на холод та сильний дощ, фанати охоче підспівували відомі хіти гурту.

Вже 4 травня,  в Івано-Франківську відбувся щорічний Всеукраїнський Велодень. У ньому взяли участь 2458 велосипедистів. Таким чином було встановлено рекорд України, на що і розраховували організатори.

Потім посол Грузії готував хачапурі та поділився рецептом сацебелі. На площі біля кінотеатру "Люм'єр" зібрались десятки гостей фестивалю на дегустацію. Особливістю грузинської кухні, як і будь-якої національної, є застосування певних продуктів, розповсюджених тільки на Кавказі, і, як наслідок наявність певних страв, популярність котрих отримала всесвітнє визнання.

Надзвичайний і Повноважний посол Грузії в Україні Гела Думбадзе продемонстрував, як готують хачапурі. Також приготував грузинський салат, крім того розповів, як готувати сацебелі. 

Другий день на головній сцені фестивалю виступив відомий український музичний гурт “KAZKA”.

Зазначимо, до Івано-Франківська музиканти приїхали в особливому складі: разом із солісткою Олександрою, клавішником Нікітою та майстром духових інструментів Дімою на сцені запалювали віртуозний барабанщик Євген та тріо хористок Дарини, Ярини і Василини.

Варто нагадати, що перед виступом гурту KAZKA франківець зробив пропозицію своїй дівчині. 

У неділю, 5 травня, сотні франківців пройшлись урочистою ходою з нагоди Дня міста. 

Цього ж дня, на площі Ринок встановили бронзову копію наріжного каменя першої в місті української церкви.

Копію каменю виготовило КП "Простір Інноваційних Креацій "Палац". Сам камінь був знайдений під час розкопок під катедральним собором УГКЦ.

Вже вдруге у рамках святкування Дня Міста та Міжнародного Фестивалю "Карпатський Простір" в Івано-Франківьску відбувся модний показ колекції українських дизайнерів "Край-Ка".

Свої колекції представили: Любава, Оксана Бейлах, Ольга Стрельцова, Різник Людмила, Петрів Оксана, Шуневич Галина, Маріанна Назарук, "Вуставка", "Гаптувальня". 

У третій день святкувань, франківців та гостей міста з головної сцени фестивалю "Карпатський простір" вітав відомий український співак Арсен Мірзоян.

Попри дощ та холод, сотні поціновувачів творчості Мірзояна прийшли послухати свого улюбленого виконавця.

IV Міжнародний мистецький фестиваль «Carpathian Space 2019» і святкування Дня міста на головній сцені завершила виступом відома світова співачка Eneli. Як і обіцяла, заключне шоу стало яскравим завершенням фестивалю.

Насамкінець о 23:00 год на майдані Шептицького відбулося феєричне світлове шоу та мапінг.

Глядачі впродовж 15 хвилин мали змогу спостерігати на стінах Художнього музею гру світла та фантазії авторів ідеї.Світлове та лазерне шоу творили Віталій Павлюк, мапінг - VJ group CUBE.

Отож, вкотре Івано-Франківськ довів, що може дарувати гостям та мешканцям міста неймовірні і незабутні враження. Перевтілення вдалося. До зустрічі наступного року!!! 

Автор: Лілія Горковенко-Маршалко

Джерело: http://firtka.if.ua