Івано-Франківщина познайомила блогерів з Карпатською живою спадщиною

21-25 вересня 2021 року відбулася експедиція (тур) блогерів та туристичних оглядачів для безкоштовного промоціювання новостворених продуктів (турів) живою спадщиною Go52 в Україні. Тур був організований в рамках проекту "52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці", що виконується за співфінансування Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Організували тур українські партнери проекту - управління міжнародного співробітництва євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації (далі - Управління) і ГО "Туристична Асоціація Івано-Франківщини" (далі - ТАІФ).

До участі в турі було відібрано вісім інфлюєнсерів подорожей, аудиторія охоплення яких сягає понад 100 тис. осіб у місяць, з 35 бажаючих, які відгукнулися на запрошення організаторів. Через те, що лише четверо з запрошених блогерів змогли взяти участь в експедиції у пропоновані дати, організатори звернулися до Туристичного прес-клубу України та за його рекомендаціями запросили до участі також двох оглядачів впливових туристичних видань "Мандри" (mandria.ua) та "Міжнародний туризм" (https://intour.com.ua/). 

При підготовці програми туру українська команда проекту намагалася відобразити усю багатогранність української пропозиції Go52, з т.з. отримання нового досвіду - можливостей пізнання локацій, пропонованих активностей, і найголовніше, унікальності особистих історій носіїв живої спадщини, навколо яких побудований кожен тур. За час експедиції нам вдалося ознайомити учасників туру з шістьма продуктами живої спадщини у таких колоритних селах як Космач, Рожнів та Яворів Косівського району, Білоберізка Верховинського району, Старий Мізунь, Новий Мізунь, Новошин, Шевченкове Калуського району.

Зокрема, в рамках туру його учасники познайомилися з яскравими особистостями, мешканцями згаданих сіл, які завдяки своїй повсякденній діяльності та стилю життя зберігають зникаючі культури праці, традиції, кулінарні рецепти, особливі речі, що мають безпосередній зв’язок з минулим своїх родів та поселень.

З детальною програмою туру можна ознайомитися тут https://cutt.ly/YEUwXBT.

Зазначимо, що в рамках проекту транскордонні партнери створили 55 ринкових продуктів, об’єднаних пропозицією вихідного дня (по 13 продуктів в Угорщині, Словаччині, Україні та 16 - в Румунії), надаючи різноманітні можливості для підприємців та місцевого населення, мотивуючи надалі використовувати традиційні практики, розвивати повагу до спадщини та сприяти її збереженню. У центрі кожного з турів -  локальні осередки, сімейні підряди та окремі особи, що займаються традиційним сільським господарством, виробництвом автентичної їжі та ремісництвом. Проект перетворив їхній стиль життя й унікальні життєві історії у ядро повноцінних ринкових пропозицій - туристичних пакетів для турів вихідного дня. Надавачі послуг для 55 новостворених продуктів та інші мешканці цільових регіонів, хто вирізняється колоритом, народною самобутністю, залучені проектом до спільноти під унікальним брендом Дестинації Карпатської живої спадщини "GO52 Heritage Weekends".

Зараз команда проекту працює над тим, щоб залучити інноваційні технології для проникнення новостворених продуктів на туристичний ринок та забезпечити просування носіям живої спадщини, чиї історії та стиль життя покладені в основу цих турів. Зокрема - створюється віртуальний гід (мобільний додаток) Карпатською живою спадщиною та онлайн-музей традиційних культур праці і побуту Карпат.

Знайомтесь: команда першовідкривачів Go52

Владислава Грубич та Віктор Лазутін

Журналістка та оператор у проекті "Сніданок з 1+1". Владислава також контент-мейкер YouTube каналу "Костянтин Грубич". Запланували за підсумками туру створити п’ять окремих програм в рамках проекту "Сніданок" про носіїв живої спадщини, яких відкрила у турі, і їхні крафтові ремесла. Окремо створить відеоблог на каналі батька, Костянтина Грубича, відомого в Україні тележурналіста та автора бестселера "Смачна країна".

Ірина Макуха

Блогер порталу ua.igotoworld.com зі щоденною відвідуваністю 60 000 прямих відвідувачів. Ірина планує створити окремі публікації про відвідані локації в межах Gо52.

Дмитро Дячук

Зберігач давніх рецептів, блогер каналу "Наші Бесаги", де разом з дружиною Інною викладає те, що вдається відзняти, готуючи вдома, в сусідів чи в родичів. Вони також вирушають у подорожі і через страви і їх повні рецепти показують людей та Україну. Ролики Дмитра з рецептами давніх страв охоплюють до 700 000 переглядів. Сторінка Facebook охоплює 21 тис. фоловерів. За результатами експедиції Дмитро має викласти щонайменше три відео-рецепти автентичних страв, приготування яких відзняв та які скуштував під час туру.

Ксенія Мелешко

Журналістка порталу mandria.ua та відомого в Україні періодичного видання "Мандри", що поширюється під час міжнародних туристичних виставок, в аеропортах, туристичних агенціях та ТІЦах. По завершенні туру планує підготувати статтю, що буде розміщена як на веб-порталі, так і у друкованому виданні.

Юлія Косинська

Журналістка видання "Міжнародний туризм". Автор біографічної книги про відомого мандрівника світу Тура Хейердала. По завершенні туру Юлія планує підготувати статтю, що буде розміщена на тревел платформі видання в жовтні цього року, а публікація в журналі вийде у середині березня 2022 р. З нагоди виставки UITT’2022.

Ірина Пістрюга

Інстаграм-інфлюєнсер зі щоденною аудиторією 170 000 відвідувачів та з аудиторією підписників більш ніж 1,1 млн. У своєму блозі торкається теми психології, розвитку особистості, екології та туризму. Планує започаткувати проект про незвідані місця України, де використає матеріал отриманий під час туру, Ірина також опублікувала враження про локації туру на власному інстаграм-каналі.

Зазначимо, що приблизно у цей же час у інших країнах транскордонні партнери проекту провели чи проведуть аналогічні промо-тури для операторів внутрішнього в’їзного туризму, презентуючи свої регіональні продукти від "Go52 Heritage Weekends", щоб заповнити подорожами транскордонною Дестинацією живої спадщини кожен вікенд у календарному році.

Зараз Управління разом із партнерами проекту очікують, що вплив учасників туру на рішення українців щодо планування відпочинку на користь вікенд-турів на Івано-Франківщині стане вагомою інвестицією у розвиток носіїв живої спадщини, її збереження та перевтілення. Сподіваємося, що публікації дозволять цільовій аудиторії українських споживачів Go52 відчути цінність кожного продукту зокрема та всієї пропозиції, що охоплює 13 вікендів.

Ремарка на завершення: про переваги інструменту

На завершення відзначимо, що тури туристичних оглядачів є широко розповсюдженим  маркетинговим інструментом, яким віддавна користуються туристичні організації всього світу. ТАІФ та партнери в Україні зі свого боку неодноразово організовували тури Івано-Франківщиною для авторів-інфлюєнсерів, з метою промоції туристичних продуктів у впливових туристичних глянцях й інформаційних ресурсах, зокрема "National geographic traveller", BBC оглядач "Good food", "Міжнародний туризм" та багато інших. За підсумками чотирьох таких турів було опубліковано 46 унікальних промо статей на 170 сторінках формату А4 популярних журналів. Їх було видано з загальним накладом понад 1 млн 700 тис примірників.

Зазвичай бюджети таких турів складають близько 3 тис євро, що дозволяє покрити дорожні витрати учасників, забезпечити їх харчуванням, проживанням та екскурсійний супровід. Отримуючи такий творчий відпочинок, автори готують, а видання розміщують їхні публікації-враження безкоштовно, тоді коли авторські гонорари чи вартість площ для розміщення рекламних статей у цих виданнях часто перевищують десятки тисяч євро.

Аудиторія читачів глянцевих видань поступово перейшла в онлайн - тож відтепер топовим і ефективним методом промоції незвіданих дестинацій стають блогерські тури. На момент підготовки цієї статті було охоплено публікаціями блогерів, учасників експедиції Go52, та інстаграм-сторінкою проекту 851953 облікових записів. За декілька днів кількість підписників сторінки проекту зросло більш ніж на 300 осіб. Публікації отримали велику кількість збережень - близько 320, та 390 поширень, що свідчить про інтерес аудиторії до переглянутого контенту.

Водночас, особливо цінним й унікальним результатом буде саме авторський підхід та свіжі погляди на підготовлену проектом пропозицію. Очікується, що вони будуть відображені у понад десяти матеріалах, запропонованих на розсуд свідомій та вимогливій аудиторії потенційних споживачів. 

З питань проекту контактуйте з Ладою Маланій, експертом з PR та комунікацій, e-mail: office@taif.org.ua.

Цей реліз підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО "Туристична Асоціація Івано-Франківщини" і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.