Івано-Франківщина приєдналась до маршруту «Європейський шлях кераміки»

Івано-Франківщина приєдналась до культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки»

Сьогодні, 02 серпня 2022 р. голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук провела онлайн зустріч з представниками Фонду Цілей Сталого Розвитку ООН, управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, на якій обговорили приємну для Івано-Франківської області новину – приєднання Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського у статусі партнера до культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки».

20 червня 2022 р. Асамблея Міжнародної асоціації «Європейський шлях кераміки» офіційно погодила приєднання Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського (м. Коломия, Івано-Франківська область, Україна) до складу Асоціації.

Відтепер традиції і спадщина Косівської мальованої кераміки стануть частиною загальноєвропейського культурного надбання, оскільки наш музей став новим партнером культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки».   

Заявку на включення Косівської мальованої кераміки до культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки» підготували фахівці управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського за сприяння кандидата мистецтвознавства, члена Національної спілки художників України, голови БО «БФ «Автентика Гуцульщини», майстрині художньої кераміки, заслуженої діячки мистецтв України Марії Гринюк.

Приєднання Івано-Франківщини до культурного маршруту відбулась завдяки активному комунікаційному супроводу Президента Фонду Цілей Сталого Розвитку ООН, посла Болонського Центру ЮНЕСКО Мауріціо Ароніки. Співпраця Івано-Франківської облдержадміністрації з паном Мауріціо Аронікою розпочалась влітку 2021 р., коли він відвідував Прикарпаття у рамках робочого візиту, націленого допомогти нашій області долучитися до проектів Цілей сталого розвитку.

Європейський шлях кераміки – це культурний маршрут, сертифікований Радою Європи у 2012 р. Він націлений на надання цінності культурній спадщині, пов’язаній з виробництвом кераміки та її давніми традиціями, створення сталої та конкурентоспроможної туристичної пропозиції не лише на основі мистецьких творів і колекцій (майстерень і музеїв), але й культурного та соціального розвитку, в якому ці дестинації жили протягом багатьох років.

Маршрут об’єднує такі держави: Німеччина, Іспанія, Франція, Італія, Нідерланди, Португалія, Великобританія, Туреччина. А відтепер і Україну.

Для довідки.

30 березня 2021 р. Україна офіційно приєдналася до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути Ради Європи.

16 лютого 2021 р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути». Президент України Володимир Зеленський підписав даний закон 15 березня 2021 р. Приєднання до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути є практичною реалізацією положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сертифікат «Культурні маршрути Ради Європи» як відзнаку якості отримали вже 45 європейських культурних маршрутів, які проходять понад 50 країнами світу. Територією України проходять 3 європейських культурних маршрути: Via Regia (шлях, який із раннього середньовіччя поєднує Східну та Західну Європу, пропонуючи різноманітні туристичні опції – від паломництва до подорожей потягом); «Європейський маршрут індустріальної спадщини» (культурний маршрут, який представляє спільну європейську пам'ять про зрушення в Європі, пов’язані з індустріальною революцією, приваблюючи туристів до індустріальних локацій) та культурний маршрут «Європейські стежки Моцарта».

Програма «Культурні маршрути» заснована Радою Європи в 1987 р., за допомогою подорожі в часі та просторі ця ініціатива демонструє внесок різних європейських країн і культур в спільну культурну спадщину.

«Культурні маршрути» реалізують на практиці фундаментальні принципи Ради Європи: права людини, культурна демократія, культурне різноманіття та самобутність, взаємний обмін і збагачення крізь кордони і століття. Вони виступають каналами для міжкультурного діалогу і сприяють розширенню знань та розумінню Європейської культурної ідентичності.

«Культурні маршрути» покликані зберігати та зміцнювати європейську природну і культурну спадщину як фактор культурного, соціального та економічного розвитку. Маршрути сприяють підтримці культурного туризму та відповідають політиці сталого розвитку.

Культурний маршрут Ради Європи не обов'язково є фізичним маршрутом, яким потрібно йти, але може набувати форми тематичної мережі, що включає  учасників (музеї, місцеві органи влади тощо, об'єднані в одну асоціацію). Отриманий сертифікат відкриває шлях до більшої популярності, нових партнерів у галузі культури і фінансових ресурсів.

З 1998 р. координацію управління здійснює Європейський інститут культурних маршрутів (IEIC). Інститут відповідає за забезпечення сталості та розвитку програми культурних маршрутів Ради Європи у 49 країнах, які підписали Культурну конвенцію, та, залежно від тематики, у країнах, які мали чи мають знову комерційні, культурні та політичні відносини з Європою.

Завдання Інституту включають такі напрями:

- організація тематичних семінарів та спеціалізованих навчальних програм;

- підтримка розробки та функціонування культурних маршрутів;

- сертифікація нових культурних маршрутів;

- оцінка існуючих культурних маршрутів;

- участь у заходах, ярмарках та конференціях;

- участь у європейських дослідницьких програмах.

Сертифікація нових культурних маршрутів та оцінка відповідності культурних маршрутів забезпечується Розширеною частковою угодою про культурні маршрути Ради Європи (Enlarged Partial Agreement (EPA), укладеною у 2010 р.

ПЕРЕВАГИ

Через програму «Культурні маршрути» Рада Європи пропонує модель культурного і туристичного менеджменту. Зустрічі, тренінги, семінари та форуми організовуються на регулярній основі з метою сприяння обміну та впровадженню спільних інноваційних стратегій для підтримки культурного та економічного розвитку, сталого туризму та європейської громадянської самосвідомості.

«Культурні маршрути» є частиною розвиненої мережі, яка забезпечує взаємодію між національними, регіональними та місцевими органами влади, широким колом асоціацій та представників бізнесу.

СЕРТИФІКАЦІЯ

Сертифіковані «Культурні маршрути» оцінюються кожні три роки. Щороку проводиться сертифікація нових «Культурних маршрутів» з урахуванням таких критеріїв:

- відображення європейських цінностей та синергії мінімум трьох країн Європи;

- тема маршруту є об'єктом транснаціонального, мультидисциплінарного та наукового дослідження;

- цінність спільної європейської пам'яті, історії та сприяння розумінню спадщини і інтерпретації різноманіття сучасної Європи;

- підтримка культурно-освітніх обмінів для молоді;

- розвиток інноваційних проектів в сфері культурного туризму та сталого культурного розвитку;

- створення культурних продуктів для різних цільових груп.