Івано-Франківськ і Буковель - регіональні лідери симпатій іноземців

Інфографіка: Державне агентство розвитку туризму України

Державне агентство розвитку туризму України оприлюднило результати дослідження в’їзного туризму у 2021 році.

Івано-Франківськ та Буковель увійшли до десятки найбільш популярних та найбільш відвідуваних туристичних дестинацій України.

Найчастіше Україною подорожують туристи з найближчих країн, зокрема з тих, з якими Україна має спільні кордони, зокрема Молдова, Польща, Російська Федерація. Значну частку в загальному туристичному потоці також мають туристи з Туреччини, Німеччини, Саудівської Аравії*.

Кожен четвертий турист (25%) здійснив у 2021 році подорож Україною вперше. Більшість іноземних туристів (72%) вже були в Україні раніше, багато хто з них буває в Україні з певною регулярністю – зазвичай декілька разів на рік. Переважна більшість іноземних туристів (78%), яка відвідала Україну у 2021 році, обирала нашу країну для подорожі цілеспрямовано.

Найбільш поширеною метою туристичної подорожі є відпочинок під час відпустки або дозвілля (29%).

Найчастіше туристи відвідують Україну через поради друзів, родичів, знайомих, колег по роботі (34%), які, можливо, вже бували в нашій країні. Наступними за силою впливу на рішення  приїхати до України є інтернет-джерела, зокрема повідомлення у соціальних мережах (27%), близько чверті іноземних туристів (23%), що приїжджають до України, мають певні історичні зв'язки (самі родом з України чи мають тут рідних тощо).

Середня тривалість подорожі Україною складає близько 7-10 днів, переважна більшість  подорожей (95%) триває від 1 до 56 днів.

Середня сума витрат іноземних туристів під час відвідування України становить 929 доларів США. Майже половина всіх опитаних витратила на свою подорож не більше 400 доларів США.

Більшість іноземних туристів відвідує в Україні великі міста, насамперед Київ (47%), Львів (29%), Одесу (26%) і Харків (13%). Серед лідерів також названі Чернівці (7%), Дніпро (5%) та Івано-Франківськ (4%). Цікаво, що також 5% туристів приїжджають в українські Карпати, а 2% конкретно називають метою подорожі Буковель.

Інформація, отримана від респондентів за місцем вибуття з України, свідчить, що іноземці, які відвідували у 2021 році Івано-Франківську область, здебільшого, перетинали повітряний і наземний кордони України у Львівській області. Принаймні, саме в окремих пунктах пропуску Львівщини прикарпатські місця відвідування названі серед топових туристичних дестинацій в’їзного туризму.

В аеропорті «Львів» найчастіше можна зустріти туристів з Туреччини (30%), Польщі (17%), Великої Британії (8%), Саудівської Аравії (8%). Німеччини (7%), США (5%). Більшість туристів цілеспрямовано відвідують Львів (93%), серед інших популярних туристичних дестинацій подорожей названі Київ (18%), Буковель (8%) та Івано-Франківськ (7%).

На ПП** «Краківець», ПП «Шегині» найчастіше можна зустріти туристів з Польщі (60%), Німеччини (19%), Чехії (8%). Найчастіше в Україні вони відвідують Львів (59%), Одесу (10%), Київ (9%), Івано-Франківськ (8%).

* За даними Держприкордонслужби, перелік країн, звідки до України прибула у 2021 році найбільша кількість іноземців, очолює Молдова – 1 млн 054 тис., за нею Росія – 519 тис., Польща – 311 тис., Білорусь – 273 тис., Румунія – 264 тис., Туреччина – 247 тис., Угорщина – 227 тис., Німеччина – 154 тис., Ізраїль – 133 тис., США – 103 тис. осіб.

* ПП - пункт пропуску через державний кордон України на кордоні з Польщею.

Детальніше за посиланням: https://www.tourism.gov.ua/statistic