На Івано-Франківщині облаштували наметове містечко "Байки бойка"

Фото прес-служба Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника

Нещодавно завершилась реалізація одного із туристичних проєктів, який став переможцем щорічного Обласного конкурсу проектів та програм місцевого розвитку органів місцевого самоврядування.

У Витвицькій ОТГ в урочищі Бовкоти облаштоване кемпінгово-наметове містечко "Байки бойка". Історія успіху цього проєкту є результатом тривалої комунікації та якісної колаборації керівництва Витвицької громади (голова - Микола Шикор) та Проектно-освітнього центру "Агенти змін" Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (директорка - Світлана Кропельницька).

Ідея посприяти туристичному розвиткові одного із куточків Івано-Франківської області, спорудивши серед гір наметове містечко, виникла у Андрія Сікана та Юрія Гулея - студентів економічного факультету Університету. Поданий на конкурс студентських проектів розвитку органів місцевого самоврядування "Сьогодні креативна ідея - завтра реальна справа", що спільно був організований ІФ РВ "Асоціація міст України" та "Агентами змін", проєкт "Наметове містечко "Байки бойка" став одним із переможців. Місце серед бойківських Карпат вибрали не випадково. Туризм на Івано-Франківщині значною мірою розвинений на Гуцульщині (Яремче, Микуличин, Поляниця). Тоді як інші, не менш мальовничі території, залишаються на марґінесах.

Одночасно програму розвитку туризму в урочищі Бовкоти розробляли у Витвицькій ОТГ Івано-Франківської області, з якою Університет підписав у 2018 р. угоду про співпрацю.

"Тоді й почалася підготовка за менторської підтримки фахівчині "Агентів змін", доцентки кафедри фінансів Тетяни Мигович, ще й до більшого конкурсу Івано-Франківської обласної ради, - каже Світлана Кропельницька, директорка Центру "Агенти змін", доцентка кафедри фінансів Університету. - Це був обласний конкурс програм і проєктів. Ця проєктна ідея, вже спільна, наших студентів і Витвицької громади, теж перемогла на конкурсі".

Наразі в урочищі Бовкоти Витвицької ОТГ вже споруджено 6 дерев’яних будиночків та дві відкриті веранди. Розташувалося містечко на березі гірської річки Лужанки. Попереду ще багато роботи. Містечко планують розширювати. Тут, кажуть представники місцевої громади, можна буде не лише зупинитися на відпочинок приїжджим туристам. Місцевість і комплекс сприятимуть проведенню різних виїзних тренінгів, таборувань, спортивних змагань.

"Неподалік встановлено велозупинку на перетині двох велосипедних туристичних маршрутів. У співпраці з ГО "Сонячна Січ" встановлено інформаційні стенди в рамках проекту "Жива історія нескорених". З них можна дізнатися про історію цього краю, адже неподалік від наметового містечка є могила Василя Гошовського "Дорошенка", обласного провідника ОУН-УПА, а трохи вище, у селі Липа, старовинна церква Вознесіння Господнього, поряд з якою є туристичний притулок "Яворинка" на 15 осіб", - розповідають працівники Витвицької ОТГ Віталій Кульпа та Марія Паламар.

"Проєкт "Наметове містечко "Байки бойка" допомагає розвивати і впроваджувати елементи дуальної освіти, а також і дозволяє молодим людям бути залученими до розвитку територій, з яких вони походять. Такий підхід, - зауважує Світлана Кропельницька, допомагає якісно підготувати фахівця, який зможе знайти собі роботу у своїй громаді. Таким чином, громада отримує висококласних працівників, а держава не втрачає своїх громадян, які у якості заробітчан не намагаються виїхати за кордон".

Проєкт спорудження наметового містечка також був підтриманий частково коштами обласної програми розвитку туризму на 2016-2020 рр., оскільки, на думку фахівців управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації, у ньому закладені хороші стартові перспективи для розвитку туристичної інфраструктури на Бойківщині. Крім того, еко- і велотуризм є трендами рекреації в умовах карантинних обмежень у зв'язку з несприятливою епідеміологічною ситуацією, викликаною поширенням на території України COVID-19.

За матеріалами http://agentyzmin.pnu.edu.ua.