На Івано-Франківщині створено мережу маршрутів “Роверове Покуття”

31 серпня в Коломиї офіційно презентували результати реалізації ініціативи «Роверове Покуття», реалізованого за підтримки Програми USAID DOBRE та проєкту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) Міністерства міжнародних справ Канади. 

Цей проєкт став можливим завдяки міжмуніципальному співробітництву у сфері розвитку туризму чотирьох громад Прикарпаття: Коломийської, Ланчинської, Нижньовербізької та Печеніжинської.

Ще у 2021 році ці громади спільно з експертами та консультантами Програми USAID DOBRE провели інвентаризацію туристичного потенціалу, сформували мережу туристичних шляхів та придбали інвентар для розвитку велотуризму і прокатних послуг. Зокрема, за ґрантові кошти Програма USAID DOBRE для проєкту було придбано 18 універсальних велосипедів, 4 дитячі сидіння для них, велозамки, шоломи, ремонтну станцію для велосипедів, 3 туристичні намети, 7 велопарковок та 2 біотуалети на загальну суму 265 тисяч гривень. 

Цьогоріч актуалізовано туристичні (онлайн і офлайн) карти маршрутів, а також проведено короткі тренінги і навчання для представників територіальних громад. Щоб туристам було легко орієнтуватися на маршрутах, учасники проєкту розробили макети та встановили інфостенди у 8 локаціях, промаркували близько 70 км шляхів і ексостежок, розробили 5 інформаційних буклетів, які разом зі стендами містять всю необхідну інформацію: опис та складність маршруту, локації готелів, архітектурних та природних пам’яток, музеїв, пунктів велопрокату, а ще – контакти інформаційної підтримки на місцях. Нижньовербізька громада створила промоційний відеоролик.

Мережа складається із семи маршрутів та трьох зв’язуючих шляхів:  
- пішохідно-велосипедний «Долиною древнього Прута» – від Добротова до Ланчина (протяжність - 9,5 км); 
- велосипедно-пішохідний «До Тисового заказника», протяжністю 10 км;  
- велосипедний «До Білої криниці» (протяжність - 14 км);
- велосипедний «Спаськими пагорбами понад Пістинькою», (протяжність - 15 км);  
- велосипедно-пішохідний «Воскресінецький» (протяжність - 13 км); 
- екостежка по «Тисовому заказнику» (протяжність в один бік - 2,5 км);  
- міський веломаршрут «Стара Коломия» (протяжність - 5 км).

Упродовж подорожі туристи можуть побачити чудові краєвиди та цікаві місця: тисовий заповідник біля села Княждвір, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка включена до спадщини ЮНЕСКО, у Нижньому Вербіжі, унікальні музейні та творчі колекції Музею писанкового розпису, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, музею історії в Коломиї, експонати музею гончарства «Покутська кераміка» та краєзнавчого музею Олекси Довбуша, «Сад скульптур» у селищі Печеніжин, музеї у селах Добротів та Саджавка, оглядову вежу в Добротові та панорамні місця у Воскресинцях, Печеніжині, Княжвірському тисовому заказнику, Спасі, Сопові тощо. 

Також мешканці та гості Прикарпаття можуть записатися на майстер-класи з різьбярства, автентичного танцю, виготовлення традиційного весільного вінка, сироваріння та інших активностей. 

Для туристичних мандрівок передбачена оренда велосипедів у двох локаціях:
- Сервісний центр закладів культури (вул. Театральна 27, м. Коломия);
- Сервісний центр з ремонту, продажу та прокату велосипедів (вул. Січових Стрільців, с. Нижній Вербіж).

Мапа мережі маршрутів розміщена за посиланням: https://tinyurl.com/3e9x3xt8