На Івано-Франківщині завершено проєкт "Еко-варта Дністра"

Проєкт «Еко-варта Дністра» реалізований ГО «Гірський рятувальний центр» у партнерстві з обласним комунальним підприємством «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича».

Голова правління «Гірський рятувальний центр» в Івано-Франківській області Олег Ковтун зазначив, що майже за два роки було організовано 10 виїздів до прибережних територій Дністра. "Вражає, що прибрежні території дуже забруднюють люди, які живуть поруч. Тому ми агітуємо – де живете, там не смітіть», – каже Ковтун.

Директор комунального підприємства «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича» Михайло Ковтун переконує, аби змінити цю ситуацію, варто звернути увагу на екологічну освіту. Зокрема, треба навчитися сміття сортувати та утилізувати, компостувати та переробляти.

«У світі дуже багато сміття і дуже мало його переробляють. Найбільше його на полігонах, які перевантажені, бо їх мало. Тому люди скидають сміття у річки та ліси. Люди не розуміють, що воно дуже довго розкладається. Часом навіть сміття має друге життя», – говорить Михайло Ковтун.

З обласного бюджету на цей проєкт виділили 40 тисяч гривень. Екоакції з прибирання сміття провели у Галицькому, Городенківському, Тисменицькому та Тлумацькому районах (частково розчистили три екостежки загальною протяжністю до 15 кілометрів вздовж водоспадів і потоків Дністра, Одаївського карстового комплексу).

Також «Еко-варта Дністра» створила інтерактивну карту, де позначили стихійні сміттєзвалища в зоні басейну Дністра за результатами екомоніторингу.

За матеріалами https://galka.if.ua, http://gk-press.if.ua.