На Прикарпатті підбили підсумки розвитку туризму в 2022 році

У зв'язку з російсько-українською війною цього року управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації не проводить традиційну підсумкову пресконференцію для засобів масової інформації та громадськості з метою представлення стану розвитку туристичної галузі в Івано-Франківській області у 2022 році.

Натомість наш звіт оприлюднюємо тут, на головному туристичному порталі області.

Розвиток туристичної інфраструктури та навігації

Упродовж року встановлено 10 нових туристично-інформаційних стендів у Косівській, Коломийській, Яремчанській, Рожнятівській, Дубівській ТГ.

У Солотвинській ТГ облаштовано туристичний маршрут «Слідами Першої світової війни» (с. Богрівка), у Надвірнянській ТГ встановлено інформаційний стенд туристичного маршруту до криївки УПА в с. Млини. Пасічнянською ТГ облаштовано освітлення території навколо Бухтівецького водоспаду; триває створення туристичної візитівки-інсталяції «Бухтівецький водоспад. Пасічна».

Відкрито нові рекреаційні пункти «Синій вир» на в'їзді в с. Суходіл (Брошнівський ДЛГ), «Під Запідок» (с. Верхній Ясенів, Гринявський ЛГ), оновлено рекреаційний пункт «Біля оленя» (траса Калуш – Рогатин, Калуський ЛГ).

НПП «Гуцульщина» облаштовано зони відпочинку в урочищі «За Каменистим» (с. Пістинь), на еколого-пізнавальній стежці «На гору Михалків» (с. Город); оновлено маркування еколого-пізнавальної стежки «На хребет Брусний до Каменя Довбуша»; встановлено нові та замінено старі інформаційні стенди, вказівники на еколого-пізнавальних стежках; проведено поточний ремонт оглядового майданчика на г. Острий (с. Город).

У рамках реалізації ґрантових проєктів:

- завершено ремонт першого поверху приміщення Центру карпатської культури у Косові (проєкт «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат»);

- створено Мультикультурний центр на базі відреставрованого концертного залу у Калуші (проєкт «Культура у віддзеркаленні»);

- створено кінний маршрут «Від джерела до джерела» у Верховинському районі (проєкт «Знайомство з природними багатствами Карпат за допомогою гуцульського коня»);

- підготовлено і схвалено розпорядженням Івано-Франківської ОВА від 07.11.2022 № 421 Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури Івано-Франківської області (проєкт «BikeAcceNT: велосипедна доступність об’єднує території»);

- проведено ремонтні роботи в приміщенні синагоги в Івано-Франківську; встановлено тематичні інформаційні таблиці та стенди; створено туристичний маршрут єврейською спадщиною (проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території»);

- створено Туристично-інформаційний центр у с-щі Брошнів-Осада (проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні»).

ГО «Туристична асоціація Гуцулія» у партнерстві з Косівською міською радою у грудні 2022 року розпочала впровадження проєкту «Розвиток бізнес-інфраструктури Косівської громади для подолання викликів війни» у рамках проєкту «Підтримка підприємців і життєзабезпечення» за підтримки ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєктом передбачено проведення ремонтних робіт у Центрі карпатської культури (м. Косів).

Коломийська, Ланчинська, Нижньовербізька, Печеніжинська ТГ продовжують реалізовувати проєкт міжмуніципального співробітництва «Стежками карпатських громад», який переміг у конкурсі програми «DOBRE» Агентства США з міжнародного розвитку. Заплановано створення пішохідних та велосипедних маршрутів.

За кошти приватного інвестора оновлено рекреаційний простір біля зупинки «Карпатського трамваю» (с-ще Вигода).

Збереження та управління природною і культурною спадщиною

У Коломиї розпочато рятівні роботи в приміщенні колишнього будинку гімнастичного товариства «Сокіл» з метою консервації та відновлення пам’ятки. Будівлю трансформовано на Коломийську малу філармонію.

Підготовлено заявку для включення Косівської мальованої кераміки до культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки». 20.06.2022 Асамблея Міжнародної асоціації «Європейський шлях кераміки» офіційно погодила приєднання Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського (м. Коломия) до складу Асоціації як партнера і учасника культурного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки».

Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» визнано нематеріальною культурною спадщиною України.

Коломийська ТГ підготувала на розгляд Міністерства культури та інформаційної політики України клопотання щодо включення таких елементів НКС до Національного переліку: Кушнірство – традиційне українське ремесло; Різдвяний обряд «Драниця» в с. Саджавка; Коломи́йка – традиційний жанр української фольк-музики і хореографії; Начинка – традиційна страва в Західній Україні; Весільний обряд «Вбирання деревця у молодого», с. Раківчик; Весільний обряд «Шиття вінка для молодої», с. Воскресінці; Весільний обряд «Завивання молодої», с. Корнич.

Рогатинською ТГ реалізовано онлайн-проєкт «Спадок. Традиційна опільська кухня» з метою відродження та збереження гастрономічної спадщини громади (липень-серпень).

НЗ «Давній Галич» облаштовано інтерактивний простір для відвідувачів у Шляхетській вежі Старостинського замку (м. Галич).

ГО «Клуб замку Краснодвір» з проєктом «Сіль історії» стала переможцем освітньої програми проєкту «Конструкції взаємодії: Відкриті села». Передбачається облаштувати простір довкола джерела соляної ропи та створити центр інтерпретації соляного промислу у с. Молодків Надвірнянської ТГ. Проєкт реалізовує консорціум організацій за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

У рамках реалізації ґрантових проєктів:

- споруджено інтерактивний павільйон дикої природи у с-щі Вигода (проєкт «Карпатські лісові школи – пілотне співробітництво для охорони природи та екологічної освіти»);

- створено вебпортал і мобільний додаток турів живої спадщини Карпат https://go52.org/ua/ (проєкт «52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці»);

- тривають ремонтні роботи у приміщенні колишньої польської обсерваторії на г. Піп Іван (проєкт «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального навчального центру»);

- триває створення вебпорталу 3d об’єктів культурної спадщини області (проєкт «Розвиток транскордонного співробітництва для популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на прикордонній території Румунії і України»);

- триває створення нового транскордонного (українсько-румунського) культурного туристичного маршруту «Карпатський культурний шлях».

У рамках реалізації проєкту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» проведено «Конкурс місцевих ініціатив для впровадження на території Українських Карпат», переможцями якого визначено 28 ініціатив громад Карпат, серед них 11 туристичних мікропроєктів Івано-Франківської області.

Упродовж року реалізовувались заходи ґрантових проєктів: «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму», яким заплановано підвищити привабливість Пнівського замку; «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні», результатом якого має стати підвищення туристичної привабливості Східної Бойківщини.

01.12.2022 Івано-Франківська область долучилась до шведсько-українського проєкту «Значення публічно-приватного партнерства для сталого розвитку туристичних дестинацій: шведський досвід для України».

Створення нових та підтримка існуючих туристичних продуктів і атракцій

У 2022 р. відкрито музей Параски Плитки-Горицвіт (с. Криворівня), арт-алею відомих гуцульських різьбярів (с. Яворів), музей Галицької трансверсальної залізниці (с. Нижнів).

У с. Люча (присілок Рушір) Яблунівської ТГ встановлено Монумент Повстанської Слави і скульптурну композицію «Шухевич за роялем», які слугуватимуть туристичними атракціями громади.

У рамках реалізації ґрантового проєкту «Назад до наших спільних коренів» тривають роботи з облаштування музею зброї в Івано-Франківську.

За кошти приватних інвесторів створено Музей українського одягу та побуту (м. Івано-Франківськ), Інтерактивний музей лицарства (м. Надвірна).

Маркетинг туристичного потенціалу Івано-Франківської області

Івано-Франківською облдержадміністрацією реалізовано два промоційні проєкти: «TourDeUkraine: Івано-Франківщина зимова» (виготовлено туристичний фільм, ролик); «Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям. 2.0» (створено 6 репортажів про маловідомі локальні дестинації області).

Інтерактивну туристичну мапу Івано-Франківської області доповнено 15-ма об’єктами, створено 5 нових віртуальних турів пам’ятками культурної і природної спадщини. Продукти інтегровані на головний туристичний портал області iftourism.com.

Івано-Франківська ТГ видала промоційну книжку «Івано-Франківська абетка», створила листівки доповненої реальності «Ivano-Frankivsk pocket city», розробила дизайн нового мобільного застосунку IFtravel; провела ознайомлювальний тур для румунської делегації (15–17.09), фестиваль  єврейської культури (14-15.12).

Івано-Франківська облдержадміністрація провела 4 ознайомлювальні мандрівки місцями живої спадщини Карпат для внутрішньо переміщених осіб (11–14.07), Надвірнянська ТГ – ознайомлювальний тур для експертів проєкту «Конструкції взаємодії: Відкриті села» (05–09.10). Косівська ТГ презентувала культурну спадщину Гуцульщини у Польщі (14–17.07, м. Замость, 05–07.10, м. Люблін); провела ознайомлювальні тури для учасників програми «Києво-Могилянська бізнес-школа» (18.08), канадської делегації (10.09), журналістів телеканалу «Студія 1+1» (18–21.11). Солотвинська ТГ реалізувала локальний промоційний проєкт «Околицями Солотвинської громади» з метою підвищення туристичної упізнаваності (створено базу даних професійних світлин, видано буклет).

НЗ «Давній Галич» організував історичний перформанс «Сплавляння калуської солі до Галича по Лімниці і Дністру» (26.07), реалізував медійний проєкт «Посвята в лицарі» (11.09); презентував бренд «Галицький замок» (14.10).

Представники Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського презентували косівську кераміку на VII Міжнародному фестивалі-ярмарку кераміки «Argilla Italia» (02–04.09, м. Фаенца, Італія), XI Щорічному Форумі Стратегії ЄС для Дунайського регіону (19–20.10, м. Кошице, Словаччина).

За кошти приватних інвесторів створено туристичні сайти nadvirna.life, boiky.life.

Упродовж року в області відбулись такі туристичні промоційні заходи: міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» (09–14.01, м. Івано-Франківськ), антифестиваль «Форт Галич» (26.06, м. Галич), І Міжнародний фестиваль дерев’яної скульптури «Бурштин мистецький» (19–30.09, м. Бурштин) та ін.

Ознайомитись з презентацією-звітом можна за посиланням: 

https://speakerdeck.com/iftourism/turizm-ivano-frankivskoyi-oblasti2022