На Прикарпатті підбили підсумки розвитку туризму в 2023 році

Департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації презентує традиційний річний звіт про проведену роботу у сфері туризму та стан розвитку туристичної галузі в Івано-Франківській області у 2023 році.

Івано-Франківська облдержадміністрація впродовж 2023 року працювала над реалізацією таких проєктів:

1. «Турбота про родину Героя».

З ініціативи голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації С. Онищук на Прикарпатті реалізовано соціальний проєкт «Турбота про родину Героя».

Завдяки співпраці з готельєрами-благодійниками організовано безкоштовне оздоровлення у готелях і таборах відпочинку понад 250 дітей загиблих (померлих) військових області. Проведено 8 екскурсійних турів Івано-Франківщиною з метою психологічної реабілітації членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, учасниками яких стали понад 120 осіб.

2. «Бойківські Карпати».

Метою проєкту було збільшення туристичної привабливості Східної Бойківщини, підвищення інституційної спроможності управління територією як туристичною дестинацією, створення умов для росту туристичних потоків та залучення інвестицій, перетворення туризму на індустрію економіки відвідувачів.

Створено 5 туристичних репортажів досвідних мандрів, 5 віртуальних турів пам’ятками культурної і природної спадщини, архітектурні проєкти із 3D-візуалізацією бойківських туристичних «магнітів», 19 репортажів про талановитих бойків; проведено 65 навчальних подій, 8 етноекспедицій з метою створення одягу і аксесуарів на основі традиційних орнаментів Бойківщини, інста-акцію «Я досліджую Бойківські Карпати»; підготовлено дослідження «Профіль дестинації «Бойківські Карпати» на основі європейської системи індикаторів розвитку сталого туризму» та ін.

3. «52 вікенди на Івано-Франківщині. 3.0».

Метою проєкту було створення переліку доступних туристичних продуктів для організованого відпочинку туристів, психоемоційного перезавантаження та етнокультурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб області, заохочення гостей до подорожей Івано-Франківщиною.

52 авторські варіанти подорожей після проведення третьої ротації інтегровані на головний туристичний вебпортал області за посиланням: iftourism.com/weekends.

4. «Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям. 3.0».

Метою проєкту було створення нових маршрутів досвідних мандрів – подорожей, упродовж яких туристи, мандруючи самостійно, зосереджуються на переживанні місцевості чи конкретного місця, активно та змістовно взаємодіючи з його історією, людьми, культурою, продуктами харчування і навколишнім середовищем.

Створено п’ять нових туристичних репортажів про маловідомі та незвідані куточки Івано-Франківської області. Інформація розміщена на головному туристичному вебпорталі області iftourism.com у розділі «Враження».

5. «Екскурсії в Івано-Франківську».

У 2023 р. спільно з Івано-Франківською міською радою організовано Х-й сезон екскурсій в Івано-Франківську.

Проведено 23 безкоштовні благодійні екскурсії. Гіди частину коштів, отриманих з благодійних пожертв, перевели на допомогу ЗСУ.

6. «Музей у смартфоні». 

Метою проєкту було створення цифрових продуктів для залучення нових відвідувачів у музеї. Створено віртуальні тури з аудіо- і відеогідами у п’ятьох музейних установах. Цифрові продукти інтегровані на головний туристичний вебпортал області iftourism.com.

7. «Значення публічно-приватного партнерства для сталого розвитку туристичних дестинацій: шведський досвід для України».

Упродовж грудня 2022 – червня 2023 року представники Івано-Франківської облдержадміністрації, влади і бізнесу гірської туристичної агломерації Прикарпаття – Верховинська, Ворохтянська, Косівська, Яремчанська громади, Карпатський національний природний парк, ГО «Асоціація готельєрів та власників садиб Яремчанщини» (м. Яремче), ГО «Туристична асоціація Гуцулія» (м. Косів) брали участь в українсько-шведському навчальному проєкті. Проведені інтерв'ю з ключовими особами, відповідальними за сталий розвиток регіональних туристичних напрямків Оребро і Даларна у Швеції, а також Івано-Франківської і Львівської областей в Україні; здійснено порівняльний аналіз управління туризмом на засадах сталого туризму, що дозволило визначити схожості та відмінності між країнами.

08.06.2023 на онлайн-воркшопі учасники проєкту презентували туристичний потенціал своїх дестинацій, обмінялись досвідом створення сталої регіональної системи управління туризмом на основі принципів партнерства.

Розвиток туристичної інфраструктури та навігації

У Витвицькій громаді облаштовано оглядовий майданчик на р. Лужанка, у Рожнятівській громаді – соляне джерело у с. Петранка, у Болехівській громаді – інклюзивний підхід до Поляницького водоспаду, у Коломийській громаді – туристичний маршрут та зони відпочинку у селах Воскресінці та Грушів. 

НПП «Гуцульщина» і Яблунівською селищною радою прознаковано туристичний маршрут до озера Лебедин зі сторони с. Стопчатів.

У рамках реалізації ґрантових проєктів:

завершені ремонтно-реставраційні роботи у приміщенні обсерваторії на г. Піп Іван Чорногірський;

- проведено облаштування рекреаційної зони біля Бухтівецького водоспаду;

- прочищено і прознаковано туристичний маршрут до бункера полковника Грома - Миколи Твердохліба на горі Березовачка;

- облаштовано оглядовий майданчик на болоті Рудяк;

- створено два радіальні веломаршрути у Микуличині;

- облаштовано туристичний притулок в урочищі Мокринець;

- створено найбільший за площею в Україні притулок для реабілітації диких тварин у «Центрі відтворення та збереження екосистем «Касова гора»;

- споруджено будинки для проживання і роботи працівників національного природного парку «Верховинський», науковців-дослідників і туристів;

- створено етнокультурний туристичний маршрут «Ворота в Центральні Горгани», туристично-інформаційний центр у Брошнів-Осаді;

- створено транскордонний культурний туристичний маршрут «Карпатський культурний шлях»;

- розпочато відновлення туристичного маршруту «Урочище-Женець – полонина Явірник».

За кошти приватних інвесторів розширено рекреаційний простір біля зупинки «Карпатського трамваю» (с-ще Вигода); облаштовано квест-локацію «Гуцульські Гиндри» (с. Бережниця, Верховинська громада), кемпінг «Пристань Варяга» (с. Делева, Олешанська громада); споруджено оглядову вежу (околиці с. Снідавка, Косівська громада), найвище розташоване в Україні колесо огляду (с. Поляниця), тематичний парк дозвілля «Парк легенд Гедзьо» (м. Яремче).

Збереження та управління природною і культурною спадщиною

Традиції «віншування Василів» у селі Липівка Рогатинської громади, гуцульського художнього дереворізьблення, проведення обряду Маланка села Белелуя, виготовлення жіночих прикрас із бісеру на Прикарпатті визнані нематеріальною культурною спадщиною України.

Покутська вишиванка стала експозиційним експонатом Музею національних костюмів країн світу ЮНВТО.

У рамках реалізації ґрантових проєктів:

- досліджено потенціал майстрів Коломийщини у сфері вишивання з метою створення кластеру та хабу для розвитку ремесла («Вишиванковий хаб КоКо»);

- створено вебпортал 50-ти оцифрованих об’єктів культурної спадщини області («Розвиток прикордонного співробітництва у просуванні об’єктів історичної та культурної спадщини на прикордонній території Румунії та України»);

- проведено культурно-мистецькі і туристичні заходи з метою підвищення туристичної привабливості замку Краснодвір та Пнівського замку («Культура кована вогнем»);

- розроблені План управління спадщиною і сценарії використання Пнівського замку як туристичної атракції («Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму»);

підготовлено практичний посібник «Збірка кращих практик організації та проведення традиційних фестивалів для муніципалітетів у Польщі та Україні» («Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини в прикордонних регіонах України та Польщі»).

Створення нових та підтримка існуючих
туристичних продуктів і атракцій

У Косові у мультифункціональному просторі «Центр Карпатської культури» відкрили культурно-креативний хаб і майстерню кераміки «Горно», де відвідувачі можуть спостерігати за процесом виготовлення керамічних виробів та взяти участь у майстер-класах.

У НЗ «Давній Галич» започатковані нові інтерактивні програми для туристів – «Зустріч з Мавкою», «Зустріч із лицарем».

В Івано-Франківську відкрили інтерактивне підземелля Ратуші для проведення екскурсій.

У результаті реалізації 4-х ґрантових проєктів за підтримки Українського культурного фонду:
- створено культурно-туристичний маршрут «Шляхами Наталії Кобринської» у Болехові;
- облаштовано простір для проведення майстер-класів «Опільська гончарня» у Рогатині;
- оновлено експозицію музею «Гуцульська світлиця» в НПП «Гуцульщина»;
- доповнено експозицію музею «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки» у Вигоді.

У Болехівській громаді у рамках проєкту «Скелі Довбуша – подорож у легенду» створено комплексний віртуальний тур культурно-туристичними об’єктами, тривимірну модель і візуалізацію історичної надбудови періоду Середньовіччя на території комплексної пам'ятки природи загальнодержавного значення «Скелі Довбуша».

За кошти приватних інвесторів створено музеї: хата-музей гуцульської культури (с. Снідавка, Косівська громада), музей «Дєдик» (м. Косів), хата-музей бойківського побуту (с. Гошів), музей «Феєрія карпатського духу» (с-ще Ворохта), музей лікарських трав та карпатського зільництва (с-ще Верховина), музей «Етноскриня» (с. Глушків, Городенківська громада).

У рамках реалізації ґрантових проєктів:

- Музей мистецтв Прикарпаття та Івано-Франківський обласний краєзнавчий музей отримали 15 адаптованих копій експонатів для людей із вадами зору («Невидима спадщина»);

- у НПП «Гуцульщина» створено Центр гуцульського коня «Гуцулик» («Створення центру гуцульського коня «Гуцулик»);

- в Івано-Франківську створено інтерактивний музей «Місто і зброя» («Назад до наших спільних коренів»).

Розвиток міжмуніципального співробітництва

09.05.2023 експертами проєкту «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» проведено круглий стіл «Географічні зазначення та еногастрономічний туризм як інструменти розвитку сільських територій». На заході розглянуто актуальні питання розвитку та просування еногастрономічного туристичного продукту сільських територій Івано-Франківської області, важливість консолідації зусиль для системного розвитку туризму на засадах сталого розвитку та державно-приватного партнерства.

04.06.2023 у Ворохті Івано-Франківська облдержадміністрація підписала чотиристоронній меморандум про співпрацю у сфері туризму з Державним агентством розвитку туризму, Ворохтянською селищною радою, Туристичною радою Ворохтянської громади. Триває підготовка до створення організації з маркетингу дестинації у Карпатах. 

17.11.2023 у Долині Болехівською, Вигодською, Долинською громадами підписано Меморандум про співпрацю та партнерство з метою об'єднання зусиль, спрямованих на створення єдиної туристичної дестинації у межах етнорегіону Бойківщина.

Маркетинг туристичного потенціалу

У січні 2023 року суспільно-культурний мультимедійний українознавчий проєкт «Ukraїner» презентував репортажі про святкування Маланки в селах Белелуя і Пістинь, які є частиною великого спецпроєкту «Зимові свята».

Туристичний фільм про Івано-Франківську область отримав понад 1 млн переглядів на YouTube-каналі «Tour de Ukraine».

На мапі туристичних магнітів України Державного агентства розвитку туризму України представлено 11 об'єктів Івано-Франківської області.

Туристичний потенціал презентовано на виставці «International Tourism Exchange Pilsen» (21-23.09, м. Пльзень, Чеська Республіка).

У рамках ґрантового проєкту «Підтримка природоохоронних територій України» створені нові сайти для чотирьох національних природних парків і одного природного заповідника Івано-Франківської області, підготовлені туристичні програми відпочинку на вихідні.

На території Івано-Франківської області проведені такі туристичні події: міжнародний Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» (08-14.01, м. Івано-Франківськ), обласний відкритий фольклорний фестиваль «Писанка» (17-23.04, Коломийська громада), всеукраїнський з’їзд дослідників та реконструкторів «Ремісничий двір Давнього Галича» (20-21.05, м. Галич), етнофестиваль «Галицька брама» (02.07, с. Крилос), фестиваль карильйонного мистецтва «Дзвони ясної гори єднають усіх» (02.07, с. Гошів), фестиваль «Смак з Косова» (07.07, м. Косів, 03.09, с. Шепіт), фестиваль сирних коників (28.07, с. Брустури); історична реконструкція «Середньовічна корабельня» (08-10.09, м. Галич), «Local Farmer Fest» - фестиваль українських крафтярів» (23-24.09, м. Івано-Франківськ), Національний форум амбасадорів культурної спадщини України (28-29.09 м. Івано-Франківськ) та ін.

Ознайомитись з презентацією-звітом можна за посиланням: 

https://speakerdeck.com/iftourism/turizm-ivano-frankivskoyi-oblasti2023