На Прикарпатті планують підвищити привабливість Пнівського замку

Фото Руслан Веселий

5 серпня 2021 року відбулась презентація ґрантового проєкту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» (2SOFT/2.1/169).

Це була перша "жива" зустріч партнерів, що відбулася завдяки послабленню карантинних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19 в Україні та Румунії. Зустріч стала нагодою не лише обговорити важливі питання реалізації проєкту, а й презентувати цю транскордонну ініціативу та її очікувані результати зацікавленим сторонам в Івано-Франківській області – представникам місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, експертам у сфері збереження культурної спадщини, ЗМІ та лідерам ОГС регіону.

У фокусі проєкту - Надвірнянський район Івано-Франківської області України з визначною пам’яткою національного значення XVI століття – Пнівською фортецею та повіт Сату-Маре в Румунії, представлений важливою археологічною пам’яткою – фортецею Ардуд.

З огляду на це, проєкт має на меті збільшити економічні та соціальні можливості місцевих громад шляхом використання туристичного потенціалу культурних надбань громад по різний бік кордону, цим самим забезпечивши їх збереження і стале використання, опираючись на культурну, історичну спадщину фортеці Ардуд на північному заході Румунії та Пнівської фортеці на заході України.

Учасниками заходу також стали в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Галина Макота і начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко.

Туристична Асоціація Івано-Франківщини презентувала проєктну діяльність і потенційні результати проєкту, що покликані інтегрувати природну та культурну спадщину в місцеву й регіональну економіку в цілях сталого розвитку. Відповідно, в рамках проєкту передбачено виготовлення містобудівної документації на об’єкт інтерпретації спадщини для Пнівської фортеці, в тому числі звіт про георадарне дослідження, 3D-модель, документацію щодо планування робіт із збереження, укріплення та захисту об’єкту спадщини, архітектурне проєктування, ландшафтний дизайн, розробку і  затвердження плану управління Пнівською фортецею, проведення відповідних громадських консультацій тощо.

Інфраструктурна діяльність проєкту та заходи з організації безпеки та збереження пам'яток спадщини Пньова та Ардуда включають, зокрема, для фортеці Ардуд – закупівлю осушувачів високої потужності для контролю за вологістю повітря та забезпечення вентиляції, встановлення системи наземного освітлення в галереях фортеці, облаштування кам’яної бруківки та ремонт вхідних воріт; для Пнівської фортеці – розміщення інформаційних дощок / знаків та встановлення системи освітлення навколо руїн фортеці, а крім того, покращення стану двох вищезгаданих фортець та створення нових засобів віртуальної реальності для інтерпретації об'єктів спадщини (3D-модель старої фортеці Ардуд, мобільний додаток / віртуальний путівник навколо руїн фортеці Пнів) слугуватиме ефективнішому використанню громадами можливостей для місцевого розвитку.

Як зазначила голова Туристичної Асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович: «Культурна спадщина може бути потужним ресурсом для розвитку кожної, навіть найменш спроможної громади, однак лише за умови розумного управління. Максимально зберігаючи й відкриваючи автентичний вигляд пам’ятки і при цьому застосовуючи сучасні засоби інтерпретації – ми можемо перетворити наші громади зі спадщиною на перлини культурного туризму. Тож за умови злагодженої роботи нашої команди і підтримки всіх зацікавлених сторін, у чиїх компетенціях збереження спадщини та місцевий розвиток, ми зможемо створити успішні кейси раціонального і, водночас, дбайливого використання спадщини у Пньові й у Ардуді».

Віталій Передерко у своєму виступі зауважив: «Ми маємо чітко зрозуміти специфіку нашої області, яка полягає в тому, що парадорів (закладів розміщення у об’єктах спадщини, – прим. ред.) у нас не буде, не буде у нас і класичного замкового туризму, як на Львівщині чи Тернопіллі – єдиний правильний, економічно обґрунтований розвиток напівзруйнованої замкової спадщини Івано-Франківщини – це проводити консерваційні роботи та створювати інтерпретаційні візит-центри. Цей проєкт є розвитковим, він обов'язково створить додану вартість, забезпечить сталість розвитку навколишньої території. Він створить нову якісну причину приїзду і затримування туристів, підвищить туристичну конкурентоспроможність Надвірнянщини».

Для довідки.

Проєкт «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» (2SOFT/2.1/169) виконується ГО «Туристична Асоціація Івано-Франківщини» у партнерстві з Пасічнянською сільською радою (Україна), Муніципалітетом м. Ардуд та Торгово-промисловою палатою Сату-Маре (Румунія) за співфінансування ЄС в рамках Спільної операційної програми Європейського інструменту сусідства Румунія – Україна 2014-2020.

Бюджет проєкту складає 496 811.12 євро, ґрант – 444 195.10 євро.