Олімпійська збірна України одягне вишиванки з бойківськими орнаментами

У п’ятницю, 26 липня, розпочнуться літні Олімпійські ігри, що пройдуть в столиці Франції місті Парижі. 

Один із комплектів одягу для національної збірної України на Олімпійських іграх створила івано-франківська дизайнерка Любов Чернікова (бренд “Сhernikova”).

Для жіночої частини команди українських олімпійців були пошиті сині сукні «Ясна» з вишивкою, яка містить елементи автентичних бойківських орнаментів. Для вишивки, яка органічно поєднала кілька квіткових і геометричних мотивів узорів, використали нитки 12 барв.

На створення окремої “бойківської” колекції одягу у 2024 р., зокрема сукні “Ясна”, дизайнерку надихнули старовинні орнаменти вишивки, досліджені під час експедицій у селах Східної Бойківщини у рамках проєкту “Бойківські Карпати”. 

Для довідки.

Департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за сприяння органів місцевого самоврядування упродовж 2023 року у рамках реалізації проєкту “Бойківські Карпати” організував 8 етнографічних експедицій на Східну Бойківщину; учасниками 4-х експедицій стала команда бренду “Сhernikova”.

З метою дослідження автентичних бойківських орнаментів, популяризації етноспадщини та туризму Східної Бойківщини Любов Чернікова з командою відвідали населені пункти Болехівської, Брошнів-Осадської, Калуської, Долинської, Рожнятівської територіальних громад. 

Проєкт «Бойківські Карпати» реалізований департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за партнерської участі 12 територіальних громад Прикарпаття і волонтерів.

Метою проєкту було збільшення туристичної привабливості Східної Бойківщини, підвищення інституційної спроможності управління територією як туристичною дестинацією, створення умов для росту туристичних потоків та залучення інвестицій, перетворення туризму на індустрію економіки відвідувачів.