Опільські громади продовжують вивчати туристичні досвіди і практики

21 травня в Івано-Франківську відбулась п'ята менторська зустріч з опільськими громадами у рамках реалізації проєкту “Опілля: скарби нації”. 

Участь у заході взяли представники і представниці Більшівцівської, Букачівської, Бурштинської, Галицької, Дубовецької, Єзупільської, Рогатинської громад та НЗ “Давній Галич”.

Навчальну подію провели львівські експертки - директорка КП “Туристично-інформаційний центр м. Дрогобича” Ірина Марків та засновниця ініціативи “Спадщина.UA” Ганна Гаврилів.

Ірина Марків на прикладі становлення управління і розвитку міського туризму у Дрогобичі поділилась досвідом зі слухачами про туристичні ініціативи, здатні змінити громаду; зокрема розповіла про створення туристично-інформаційного центру у місті; реалізовані мікроінфаструктурні і маркетингові проєкти; перетворення міста на справжній туристичний центр, який може запропонувати наразі для відвідувача цілоденну насичену програму відпочинку і дозвілля. 

Спікерка акцентувала увагу на важливості наявності конкретної практичної стратегії і професійної команди туристично-інформаційного центру, налагодження тісної співпраці влади з громадськими організаціями, туристичним бізнесом та активом громади.

Ганна Гаврилів розповіла управлінцям про основні аспекти ревіталізації об’єктів нерухомості та їх вплив на розвиток соціально-економічного, туристичного і культурного потенціалу громад та локальних територій. 

Експертка спочатку зупинилась на успішних прикладах використання занедбаних об’єктів індустріальної спадщини Європи, які на сьогодні створюють великі туристичні потоки.

Далі акцентувала увагу слухачів на потенціалі ревіталізації об'єктів історико-культурної спадщини, розповівши про втілені проєкти та ініціативи: “Мальовані Поморяни”,  “Коворкінг на селі”, “Стара школа”, “Сокіл” (Бібрка), Палац Гершгоріна, Палац Щеньовських, Палац Чайковських, Маєток Долинського, Тартаків&Тартак, Поморянський і музей та ін.

Дуже цікавим для управлінців опільських територіальних громад було завдання Ганни Гаврилів “продати” занедбані об’єкти, розміщені на їх території, “командам-інвесторам” сусідів. 

За результатами коротких презентацій та дискусій вдалося обговорити ідеї ревіталізації об'єктів Франківського Опілля, одні з яких є цілком зрозумілими і готовими до реалізації, а інші потребують детальної роботи над концепцією із залученням зовнішніх експертів. Найвдалішими об’єктами для ревіталізації учасники визнали садибу Ковалевського в с. Вишнів Букачівської громади і відновлення грязевого курорту в с. Черче Рогатинської громади.

За підсумками навчання домовлено про подальшу роботу громад із менторками над конкретними ідеями, завданнями і проєктами.

Департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації висловлює вдячність Ірині Марків та Ганні Гаврилів за цінний практичний досвід та участь у проєкті “Опілля: скарби нації”.

_____

Проєкт “Опілля: скарби нації” реалізовується департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за партнерської участі 7 територіальних громад Прикарпаття і волонтерів.

Стратегічна мета проєкту – підвищення інституційної спроможності управління туризмом, формування дорожньої карти налагодження ефективного міжмуніципального співробітництва у сфері туризму в опільських громадах Івано-Франківської області.

Більше про проєкт: https://tinyurl.com/35745dfr
#франківське_опілля
#скарби_нації
#iftourland