Прикарпатці вивчали досвід розвитку туризму у гміні Соліна

Упродовж 22-24 червня відбулася навчальна поїздка представників Івано-Франківщини, зокрема департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації, в гміну Соліна (Підкарпатське воєводство, Польща) в рамках реалізації заходів проєкту «Фестиваль стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі» (Програма транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020» ).

Директор «GOKSiT» (Осередок розвитку культури, туризму, спорту) Кшиштоф Пецка презентував основні напрямки діяльності організації, заходи подієвого туризму в громаді. Зокрема, дуже популярними є день лісоруба, чемпіонат з рибалки.

Активно і наполегливо осередок працює над створенням нових рекреаційних зон. Якщо кілька років тому турист затримувався в Соліні на 3 дні, то зараз гміна своїми туристичними атракціями може затримати відвідувача на 7 днів.

Одним із структурних підрозділів організації є туристично-інформаційний центр, в якому також облаштована бібліотека. В «гарячий» сезон в ньому працює позмінно 4 працівників. Там можна отримати всю необхідну інформацію про гміну і курорт Полянчик.

Гміна Соліна приймає щороку 2 млн туристів і може запропонувати для розміщення гостей 67 тис. ліжко-місць.

Під час екскурсії бальнеологічним санаторієм «Солінка» учасники візиту побачили основні процедури, які пропонує заклад: грязьові ванни, інгаляції, кріотерапія, басейни з лікувальною водою тощо. Загалом в гміні працює 5 санаторіїв такого профілю.

Учасники візиту мали можливість ознайомилися з туристичними послугами, які пропонують на Солінському озері. Це один із найпопулярніших туристичних обʼєктів на території воєводства.

Також дуже цікавою була екскурсія музеєм духовної та матеріальної культури бойків в Мишкові, де можна побачити предмети побуту, одягу цього етнорегіону і навіть випити особливої кави по-бойківськи.

Майстриня із села Шепіт Косівської громади Ольга Петращук презентувала польським партнерам виготовлення сирного коника. Під час презентації було обговорено організацію фестивалю  «Смак з Косова», проведення якого заплановано 7 липня у місті Косів та 13 серпня у селі Шепіт.

Також під час навчальної поїздки відбулася екскурсія комплексом «PKL» (Польська канатна залізниця) в Соліні. Сама ідея спорудження туристичного комплекcу належить вуйту гміни Соліна Адаму Пйонтковському. Над спорудженням фунікулера працювали 6 років. Його висота 102 м.

На території комплексу є і музей, присвячений місцевості та спорудженню ГЕС.

За результатами навчальної поїздки досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці між гміною Соліна та Косівською міською радою щодо розробки туристичних маршрутів і заходів із просування культурної спадщини українсько-польського прикордоння.