Проведено четвертий у 2024 році екскурсійний благодійний тур

10 липня департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації організував четвертий екскурсійний тур “Манява - Старуня” у рамках проєкту “Турбота про родину Героя”, який реалізується з метою залучення до відпочинку членів сімей полеглих воїнів.

18 учасників мандрівки спочатку відвідали Манявський скит. Тут, в Хресто-Воздвиженському монастирі, вони мали змогу оглянути релігійно-паломницький комплекс, піднялись до притулку перших аскетів на “Блаженний камінь”, звідки бере початок джерело з цілющою водою. 

Наступною зупинкою стало село Старуня, знамените знайденими свого часу в озокериті ідеально збереженими залишками мамонтів та волохатого носорога, а згодом і єдиним на території материкової України грязевим вулканом. 

Із часу створення Відпустового центру блаженного Симеона Лукача в Старуні почала писатись нова історія села, адже саме тут народився, провадив свою священничу діяльність і був похований підпільний єпископ УГКЦ блаженний Симеон Лукач. Вдячні нащадки вирішили увіковічнити пам’ять свого земляка і створили відпустове місце, до якого з’їжджаються паломники з цілої України.  

У Старуні екскурсанти відвідали Музей блаженного Симеона та підпільної УГКЦ, який створений у вигляді типової хати початку ХХ ст., пройшли з молитвами хресну дорогу, намилувались чудовими панорамами Карпат із гори, де височить один із найвищих в Україні металевий хрест висотою 25 метрів і шириною 14 метрів.

Старуня відома також своїми грязьовими вулканами, які проявили себе у 1977 р. після землетрусу в горах Вранча в Румунії. Тоді на конусоподібному пагорбі діаметром близько 50 м з'явилися перші кратери, з яких вихлюпувалися рідина, грязі та газ. Висота виверження сягала 3 метрів. Тож наступною туристичною родзинкою мандрівки стало відвідання прикарпатського геологічного дива.

Учасники туру побачили сам Старунський вулкан та кілька кратерів у вигляді невеликих озер і непостійних мікрократерів, які виділяють газ, воду, глинисту пульпу, інколи нафту або її складники. 

Нагадаємо, що з ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук, у рамках виконання регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки, департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації впродовж весни-літа 2024 року другий рік поспіль проводить серію екскурсійних турів з метою психологічної реабілітації членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.