Проведено другий у 2024 році екскурсійний благодійний тур

24 травня департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації організував другу в цьому сезоні екскурсійну мандрівку «Бричка-тур у Космач» у рамках проєкту «Турбота про родину Героя», який реалізується з метою залучення до відпочинку сімей полеглих воїнів.

Учасниками мандрівки стали 18 осіб.

Група відвідала Космач – одне з найбільших сіл України. Космач відомий героїчним опором московитам. Підтвердженням тому було утворення у 1944 році Космацької незалежної республіки. Тоді там воювало 19 сотень УПА.

Дорогою екскурсантивідвідала Рушірський водоспад, розташований неподалік від автошляху Яблунів - Космач, біля південної околиці села Лючі, що в Косівському районі. Висота водоспаду - 4 м. Утворився в місці, де річка Рушір широким струменем під кутом 45 градусів стікає кам’янистим схилом.

На перевалі Рунок, на оглядовому майданчику при в'їзді в село, учасники мандрівки насолодились чудовою панорамою на село Космач та його численні присілки. Цей оглядовий майданчик збудовано ще за часів Австрії, тут колись пани зупинялись, щоб винайняти помешкання на відпочинок в карпатській «чаші сонця».

У Космачі група змінила транспорт на гуцульські брички (фіри) та поїхали кататись пізнавальною екскурсією селом.

Космач знаменитий завдяки своїм майстрам-гуцулам, котрі добре бережуть традиції. Наразі у селі є близько 400 писанкарів та загалом 3000 майстрів народних ремесел. Космаччани не тільки віртуозно роблять писанки, сирних коників, вишивають, а й навчають цьому усіх охочих тому дорогою завітали в гості до майстрині-писанкарки Анни Линдюк, її рід у Космачі числиться в записах господарських архівних книг ще з XVII століття.

Вона гостинно зустріла учасників туру Розповіла про історію космацького розпису на яйці, символіку розпису, провела майстер-клас з писанкарства. Кожен учасник власноруч розписав писанку традиційними візерунками і власними вигаданими малюнками. Також, пані Анна з родиною провела майстер-клас із виготовлення сирних коників, виготовлений сирний виріб та писанку кожен забрав із собою на згадку.

Також учасників мандрівки почастували смачним домашнім баношем та традиційними гуцульськими стравами, а опісля влаштували фотосесію в гуцульському космацькому строї на фоні Карпат. Космацька вишивка – це візитівка села, відома на всю Україну. Її особливість - поєднання жовтих і жовтогарячих кольорів. Адже Космач мовознавці перекладають як «келія сонця».

Опісля заїхали на майстер-клас із гончарства до майстерні космацького гончара Андрія Бойчука, де він цікаво і доступно пояснив технологію та послідовність виготовлення керамічних виробів показав, як створювати глиняні вироби, як працювати з гончарним кругом, навчав самостійно створювати шедеври з глини. Усі охочі виготовили власний виріб, котрий майстер випече в печі і адресно надішле поштою згодом. Такий сувенір стане чудовою згадкою про мандрівку до Космача.

На завершення туру відвідали джерело «Залізна вода», пройшлися лісовими гірськими стежками та скуштували цілющої, збагаченої природними мінералами заліза, гірської води.

Нагадаємо, що з ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук, у рамках виконання регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки, департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації впродовж весни-літа 2024 року другий рік поспіль проводить серію екскурсійних турів з метою психологічної реабілітації членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.