Проведено перший у 2024 році екскурсійний благодійний тур

У середу, 10 квітня, департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації організував перший в цьому сезоні екскурсійний тур «На Верховину – до гуцульської столиці» у рамках проєкту «Турбота про Родину Героя», який реалізується з метою залучення до відпочинку сім’ї полеглих воїнів. 

Учасниками першої у 2024 році мандрівки стали 18 осіб.

Дорогою до столиці Гуцульщини Верховини учасники туру відвідали водоспад Косівський Гук  на річці Рибниця, милувались гірськими пейзажами Карпат.

Першою зупинкою групи стала Криворівня. Село відоме тим, що тут Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків». Хата, в якій відбувалися зйомки, нині є музеєм. Також у селі влітку у «літній оселі» проживав Михайло Грушевський, полюбляли відпочивати видатні українці ХІХ-ХХ століть.

У Криворівні учасники туру відвідали Храм Різдва Пресвятої Богородиці, який є пам’яткою архітектури державного значення. Це єдина церква на Гуцульщині і одна з небагатьох в Україні дерев’яних сакральних споруд, віком понад 350 років, яка ніколи не була закритою.

Побували у  типовій оселі гуцулів – хаті-ґражді, що за формою нагадує маленьку дерев’яну фортецю, де дізнались про життя і побут гуцулів та хату-музей кінофільму “Тіні забутих предків”.

Послухали історії, пов’язані зі зйомками, життям творчого колективу знімальної групи, побачили світлини з кадрами фільму, перевдягнулись в гуцульське вбрання та зробили колоритні фото.

Після захопливого екскурсійного занурення у атмосферу зйомок фільму Сергія Параджанова учасників туру чекав майстер-клас із сироваріння у приватному музеї-сироварні  “Хата-стая”. У справжній хаті-стаї, як на гуцульських полонинах, колоритна гуцульська господиня продемонструвала процес приготування сиру, розповіла про старовинні технології та види полонинських сирів. Також скуштували свіжозварений сир та гуцульські традиційні страви: банош, бриндзу, книші, які надзвичайно усім посмакували.

Далі учасники мандрівки завітали у гості до трембітаря та відомого музики з Верховинщини – Миколи Ілюка.

Тут в музеї гуцульських інструментів родини Ілюків зібрані предмети побуту, старовинний гуцульський одяг, знаряддя праці, а головне – колекція унікальних місцевих гуцульських музичних інструментів. Усі гості мали змогу пограти на різноманітних музичних інструментах, почути мелодійні співанки. Кожен бажаючий спробував зіграти на скрипці, барабані, трембіті. Екскурсія музеєм стала для учасників міні-концертом троїстих музик.

Нагадаємо, що з ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук, у рамках виконання регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки, департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації впродовж весни-літа 2024 року другий рік поспіль проводить серію екскурсійних турів з метою психологічної реабілітації членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.