Проведено третій у 2024 році екскурсійний благодійний тур

11 червня департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації організував третій в цьому сезоні екскурсійний тур “Вікенд у бойків” у рамках проєкту “Турбота про родину Героя”, який реалізується з метою залучення до відпочинку членів сімей полеглих воїнів. 

Учасники екскурсії побували у Гошівському греко-католицькому монастирі XVI ст. чину св. Василія Великого, який вважається однією із найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь на заході України. 

Наступною туристичною зупинкою стало селище Вигода. Учасники туру відвідали «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки». Це найстаріший будинок населеного пункту, пам’ятка 1885 року, колишня резиденція австрійського барона Леопольда Поппера фон Подгарі, власника місцевих лісів, засновника першого вигодського тартака (лісопильні) та першої у Карпатах вузькоколійної залізниці. Зараз це інтерактивний музей, який розповідає про місцеву природу, історію, етнографію, розвиток лісової та деревообробної промисловості, виникнення Вигодської вузькоколійки тощо. 

Опісля наші гості завітали до музею-медоварні “Чорна бджола” на оглядову екскурсію, під час якої познайомились з історією медоваріння, предметами побуту медоварів, скуштували на дегустації кілька видів питного меду, а також інші продукти бджільництва.

Далі екскурсанти поїхали на овечу ферму “Дубовий кут” (с. Новий Мізунь), власники якої – подружжя Василя та Оксани Лучків – займаються вівчарством вже 9 років, п’ять з них роблять сир з овечого молока.

На фермі виробляють як традиційні м`які гуцульські сири – бринзу, вурду та будз, так і тверді – манчего та пекоріно, а ще відновлюють забуті традиції Бойківщини. 

Господиня гостинно зустріла учасників туру, запросила у давню родинну бойківську хату, якій вже більше 100 років, в якій збереглись аутентичні меблі, одяг, інструменти та предмети побуту.

Розповіла про етнографічні традиції та життя бойків, ознайомила з технологією виготовлення овечих крафтових сирів та пригостила смачною стравою “Бойківський горщик”, яку приготувала за стародавнім бойківським рецептом в печі з додаванням овочів та баранини.  

На завершення мандрівки учасники туру зупинились біля Мізунських водоспадів – мальовничого місця для гірського відпочинку. Круті схили і пороги на річці Мізунці створюють неймовірно видовищний каскад водоспадів. Тут екскурсанти пройшлися лісовими стежками та зробили неймовірну фотосесію на фоні гірських пейзажів. 

Нагадаємо, що з ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук, у рамках виконання регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки, департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації впродовж весни-літа 2024 року другий рік поспіль проводить серію екскурсійних турів з метою психологічної реабілітації членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.