Проведено восьмий екскурсійний благодійний тур

05 жовтня департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації організував восьмий благодійний екскурсійний тур у рамках проєкту «Турбота про родину Героя».

18 родичів Захисників України вирушили у подорож на Бойківщину.

Екскурсія розпочалася у карпатському селищі Вигода, де уже понад століття починається маршрут однієї з унікальних, досі збережених вузькоколійних залізниць «Карпатський трамвай». Створена для перевезення деревини, вузькоколійка пережила дві світових війни. Звідси Карпатським трамваєм учасники подорожі помандрували у Бойківські Карпати вздовж мальовничої річки Мізунки та через заказник загальнодержавного значення «Болото Ширковець». «Карпатський трамвай» під час екскурсії проїжджає через 4 мости і містки. З них відкриваються вражаючі види: поляни, галявини лісів, що пропливають повз села.

Під час зупинок екскурсанти мали можливість прогулятися по одному з підвісних мостів річки Мізунки, помилуватися Мізунськими водоспадами, придбати у місцевих майстрів тематичні сувеніри, сфотографуватися на фоні мальовничих гірських краєвидів та поласувати карпатськими стравами виїзної кухні.

По обіді відвідали унікальний інтерпретаційний музей «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки», що працює з квітня 2016 р. в найстарішій місцевій споруді – колишній резиденції Леопольда Поппера фон Подгарі. Інтерактивна експозиція музею демонструє природні особливості Карпатського регіону, екосистему гір. Експозиція у музеї оригінальна і багато в чому неочікувана, експонати не просто щось показують чи про щось розповідають, а роблять це у формі ігор, завдань, до яких треба знайти відповіді, з ними треба взаємодіяти.

Учасники екскурсії ознайомились з історією Бойківського краю, деревообробної промисловості та роботи місцевої вузькоколійної залізниці, зокрема лісопереробного тартаку, переглянули фільм про життя етногрупи бойків, їх культуру і традиції.

Подорож завершилась відвідуванням місцевої крамниці здорової їжі та карпатських делікатесів.

Проєкт реалізовано з ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук у рамках виконання регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки.

Учасниками екскурсійних турів з метою психологічної реабілітації стали майже 150 осіб з числа родин загиблих (померлих) Героїв.