На Івано-Франківщині розпочинається проєкт "Опілля: скарби нації"

1 березня 2024 року департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації розпочинає проєкт «Опілля: скарби нації».

Стратегічна мета проєкту – підвищення інституційної спроможності управління туризмом, формування дорожньої карти налагодження ефективного міжмуніципального співробітництва у сфері туризму в опільських громадах Івано-Франківської області.

Реалізація мети буде здійснюватися через проведення комплексу навчальних, інформаційних, маркетингових заходів для підсилення туристичного позиціювання Івано-Франківського Опілля, збільшення його впізнаваності і привабливості.

Ініціатива буде реалізована упродовж 2024 року у межах територіальних громад Івано-Франківської області, які належать до етнорегіону Опілля.

Партнерами проєкту є Більшівцівська, Букачівська, Бурштинська, Єзупільська, Галицька, Дубовецька, Рогатинська територіальні громади і волонтери.

Менторами проєкту стали:

Руслана ВАСИЛЮК - директорка КП «Центр розвитку міста та рекреації» (м. Івано-Франківськ).

Ганна ГАВРИЛІВ - засновниця ініціативи «Спадщина.UA».

Олена ЖУКОВА - кандидатка наук, доцентка, дослідниця з Heritage&Sustainability Уппсальського університету (Швеція), Падерборнського університету (Німеччина), керівниця Центру розвитку музеєзнавства і пам'яткознавства (Україна).

Ірина МАРКІВ - директорка КП «Туристично-інформаційний центр м. Дрогобича».

Олена ЧЕРНЕГА - лідерка віртуального туризму, кураторка проєкту з цифровізації напрямків туризм і культура в м. Києві, засновниця ГО «Цифровізації туризму та культури».

Упродовж реалізації проєкту заплановано:
- аудит туристичних ресурсів території;
- менторинг туристичного управління;
- моделювання нових туристичних маршрутів мандрів-переосмислення  (реінтерпретація території та її спадщини);
- створення інноваційних цифрових продуктів об’єктами спадщини;
- аудит занедбаних об’єктів культурної спадщини для ініціативи «Спадщина.UA»;
- моніторинг доступності об’єктів туристичної інфраструктури для осіб з інвалідністю;
- проведення інформаційної кампанії «Франківське Опілля» (репортажі, відеоконтент, сторінки у соціальних мережах);
- проведення гастроекспедицій з метою популяризації страв опільської кухні;
- проведення етноекспедицій з метою створення фешн-колекції одягу і аксесуарів на основі традиційних опільських візерунків;
- підготовка заявки про включення елементу нематеріальної культурної опільської спадщини до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Для позиціювання на туристичній мапі Франківського Опілля створено візуальну ідентифікацію.

Автори: Віталій Передерко - заступник начальника управління - начальник відділу туризму управління євроінтеграції громад і туризму департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації, Назарій Дубів - графічний дизайнер,  3D-моделлер, візуалізатор, архітектор.

Відділом туризму управління євроінтеграції громад і туризму департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації для популяризації дозвілля на Опіллі створено туристичну сторінку у мережі Facebook: www.facebook.com/frankiskeopillia.

За результатами проєкту у територіальних громадах етнорегіону Опілля департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації очікує:
- створити каталог об’єктів і атракцій для «конструктора» нових туристичних продуктів;
- підвищити рівень інституційної спроможності громад у сфері управління туризмом як економічною екосистемою етнорегіону Опілля у межах області;
- підвищити рівень впізнаваності етнорегіону Опілля серед учасників ринку внутрішнього туризму;
- підвищити рівень міжмуніципального партнерства у сфері туризму ОМС етнорегіону Опілля у межах області;
- активізувати процеси кооперації і кластеризації туристичного бізнес-середовища.