Розвиток туризму в громадах: європейський досвід та Україна

24 квітня відбулась п’ята менторська зустріч з опільськими громадами учасниками проєкту “Опілля: скарби: нації” на тему: “Розвиток туризму в громадах: європейський досвід та Україна”.

Участь у події взяли представники Дубовецької і Рогатинської територіальних громад. 

Менторкою події була Олена Жукова експертка з управління культурною спадщиною та сталого розвитку територій, кандидатка наук, доцентка, дослідниця з Heritage&Sustainability Уппсальського університету (Швеція), Падерборнського університету (Німеччина), керівниця Центру розвитку музеєзнавства і пам'яткознавства (Україна).

Управлінці органів місцевого самоврядування Опілля отримали напередодні домашнє завдання, пов'язане зі сталим розвитком території. Виконуючи його, вони, зокрема, вивчали управлінські впливи громади на формування пропозицій залучення місцевого населення до надання послуг ночівлі; аналізували розвиток ринку нерухомості та підвищення інвестиційної привабливості нерухомості в громаді; оцінювали історичну забудову громади з точки зору фліпперів і позицій посилення привабливості «обличчя» громади, які проводять оцінку потенціалу нерухомості, щоб визначити можливості для покращення та підвищення її вартості; вчились використовувати індикатори вимірювання ефективності управління спадщиною заради сталого розвитку і розуміння цінності власних туристичних ресурсів.

Олена Жукова, на основі власного емпіричного досвіду розвитку міських просторів та управління спадщиною в європейських містах, розповіла про приклади трансформації середовищ локацій, які є дуже доступними для громад вже зараз і які громади могли б почати втілювати у життя навіть під час війни. 

Менторака зауважила, що від економічного розвитку країни загалом не залежить розвиток туризму в конкретній громаді. Тільки рівень професіоналізму менеджменту громади визначає її успіх.

Потрібно насичувати свою територію цікавими об’єктами, правильно спрямовувати рух відвідувачів населеним пунктом, забезпечувати наявність комфортної відпочинкової інфраструктури з красивими краєвидами, “пропонувати” гостям самим “блукати” замком, парком, містом, локацією, почавши з елементарного забезпечивши зручне і органічне середовищу покриття стежок, доріжок, без бетону чи асфальту. 

Завдання влади громади зробити територію цікавою для туриста, а не створювати маршрути, бо маршрути туристичний бізнес створить сам.

Залучення до туристичної пропозиції музеїв, на думку Олени Жукової, має розвиватись на основі сучасних моделей їх функціонування. Якщо громада прагне бути туристичною, то у жодному разі не обирають колекційну модель музею, але, на жаль, станом на зараз саме вона найчастіше використовується  в українських музеях.

Для Дубовецької і Рогатинської територіальних громад менторка запропонувала ідеї трансформації просторів. Важливо, що, орієнтуючись на отримання хорошого результату розвитку туризму, наші громади усвідомили за результатами зустрічі необхідність залучення професіоналів ландшафтних дизайнерів, архітекторів тощо.

Департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації висловлює вдячність Олені Жуковій за участь у проєкті “Опілля: скарби нації”.
___

Проєкт “Опілля: скарби нації” реалізовується департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за партнерської участі 7 територіальних громад Прикарпаття і волонтерів.

Стратегічна мета проєкту – підвищення інституційної спроможності управління туризмом, формування дорожньої карти налагодження ефективного міжмуніципального співробітництва у сфері туризму в опільських громадах Івано-Франківської області.

Більше про проєкт: https://tinyurl.com/35745dfr
#франківське_опілля
#скарби_нації
#iftourland