Розвиток туризму - важливе завдання Стратегії регіонального розвитку

Днями на Урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695, якою затверджено Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки.

Стратегічна мета державної регіональної політики до 2027 року досягається на основі трьох стратегічних цілей:

І. Формування згуртованої держави в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах.

ІІ. Підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів.

ІІІ. Розбудова ефективного багаторівневого врядування.

Пріоритетами регіонального розвитку на період до 2027 року визначено такі:

- розвиток економічної, інфраструктурної, соціально-культурної зв’язаності та інтегрованості на національному, регіональному та місцевому рівні;

- прискорення економічного зростання регіонів та територій з низьким рівнем соціально-економічного розвитку із забезпеченням покращення стану навколишнього природного середовища та  невиснажливого  використання природних ресурсів;

- підвищення якості та забезпечення доступності для населення послуг, що надаються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, незалежно від місця проживання, зокрема на засадах цифровізації;

- охорона культурної спадщини, збереження традиційного характеру середовища населених пунктів.

Оперативна ціль 5 “Формування єдиного освітнього, інформаційного, культурного простору в межах всієї території України” Стратегічної цілі І "Формування згуртованої держави в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах" включає завдання, пов'язані із розвитком туризму.

Завдання за напрямом “Розвиток внутрішнього туризму”

1. Урегулювання на законодавчому рівні питання функціонування та розвитку нових видів туризму та забезпечення вимог безпеки під час надання туристичних послуг.

2. Створення сприятливих умов для залучення інвестицій у розбудову туристичної інфраструктури.

3. Сприяння впровадженню моделі комплексного територіального розвитку, управління та маркетингу туристичних дестинацій “Smart Tourist Destination” на регіональному та місцевому рівні.

4. Сприяння належному облаштуванню туристичних маршрутів та об’єктів туристичних відвідувань, їх цифровізації, створенню комфортних і безпечних умов для туристів (відпочивальників).

5. Забезпечення створення єдиного центру (порталу) безпеки туристів.

6. Сприяння інтеграції об’єктів культурної спадщини і територій, на яких вони розміщені, в міжнародні, національні та регіональні культурні і туристичні маршрути.

7. Забезпечення доступності об’єктів туристичної інфраструктури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

8. Сприяння популяризації туристичного потенціалу регіонів і територіальних громад у державі та за кордоном.

9. Розбудова швидких та доступних мереж до національних природних парків з метою підвищення рівня їх туристичної привабливості.

10. Урегулювання на законодавчому рівні питання розвитку екскурсійної діяльності.

11. Розроблення та запровадження нової системи категоризації/сертифікації закладів розміщення, в тому числі хостелів.

12. Сприяння створенню та забезпеченню функціонування туристичного Інтернет-порталу про туристичні можливості регіонів та територіальних громад України.

13. Сприяння формуванню та реалізації конкурентоспроможних комплексних регіональних туристичних продуктів.

14. Сприяння формуванню регіональних туристичних брендів та їх просуванню всередині держави та на міжнародній арені, у тому числі з використанням сучасних цифрових та мережевих технологій.

15. Забезпечення розвитку інфраструктури курортів та рекреаційних територій шляхом удосконалення матеріально-технічної бази з використанням можливостей кластерних моделей, державно-приватного партнерства та соціального замовлення.

16. Сприяння удосконаленню інформаційної інфраструктури рекреаційних та туристичних послуг шляхом утворення в регіонах центрів туристичної інформації та популяризації туристичних продуктів.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua.