Три туристичні проєкти Прикарпаття стали переможцями конкурсу УКФ

Днями стало відомо, що три заявники Івано-Франківської області стали переможцями грантової програми “Культура. Регіони” (ЛОТ 1. Локальна культура) Українського культурного фонду 

Це НПП “Гуцульщина”, КЗ “Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля” та Болехівська міська рада. 

Національним природним парком Гуцульщина у співпраці із Косівським інститутом прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв і Косівською міською радою буде реалізовуватись проєкт “Гуцульська світлиця – сучасна інтерпретація культурної спадщини

Передбачається створення для відвідувачів Косівщини концептуально нового, креативного та туристичного продукту – локального музею “Гуцульська світлиця”, в якому будуть відображені давній побут, традиції та обряди гуцулів крізь сучасні інтерактивні експозиції, технологію доповненої реальності окремих експонатів, проведення майстер-класів з традиційних гуцульських ремесел, пізнавальних та виховних заходів, розважальних програм тощо. 

Грант УКФ – 420 тис. гривень

Комунальний заклад “Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля” реалізовуватиме проєкт “Опільська гончарня: відродження втраченого ремесла”. Його мета відродження та популяризація гончарства як елемента культурної спадщини етнорайону Опілля шляхом створення креативного простору гончарної майстерні. 

Вже впродовж двох років існує ідея створення гончарної майстерні при Рогатинському історико-краєзнавчому музеї. Під час карантину у 2021 р. працівникам установи вдалось залучити фінансування для започаткування реалізації задуму. За кошти Рогатинської міської ради та Івано-Франківської обласної ради в приміщенні гончарні проведено капітальний ремонт, замінено дах, закуплена муфельна піч та один гончарний круг. Однак, для повномасштабної та повноцінної роботи залишається відкритим питання внутрішнього оформлення будівлі, закупівля обладнання, матеріалів і сировини тощо для запуску цього творчого простору. Натепер завдяки ґранту гончарна майстерня отримає все необхідне.  

Грант УКФ 418 тис. гривень.

Болехівська міська рада реалізовуватиме проєкт “Створення культурно-туристичного маршруту “Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові”. Його метою є збереження, популяризація історико-культурної спадщини та підвищення туристичної привабливості Болехівщини. 

У рамках реалізації проєкту заплановано створити путівник і веб-сторінку маршруту, 3D моделі двох приміщень (будинку, в якому проживала Наталія Кобринська, та будинку, де організовувалися зустрічі з тогочасними культурними діячами). 

Грант УКФ 367 тис. гривень.

Вітаємо!