Триває створення Карпатського культурного шляху

15 вересня 2022 р. відбувся круглий стіл у рамках реалізації ґрантового проєкту «Карпатський культурний шлях».

На заході презентували проєкт майбутнього транскордонного туристичного маршруту Карпатський культурний шлях. У роботі круглого столу взяли участь понад 30 представників адміністрацій управління історико-культурними об'єктами, туристичних компаній, інших надавачів туристичних послуг, органів державної влади, місцевого самоврядування, науковців, інститутів громадянського суспільства Івано-Франківської та Закарпатської областей України.

Зі вступним словом до учасників круглого столу звернулась заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» Марія Ковалів. Вона відзначила, що проведення круглого столу є доброю нагодою ознайомитись з поточними результатами реалізації проєкту, започаткувати сталу співпрацю з метою якісного управління культурною спадщиною та її використання для добробуту громад, сприяти подальшому розвитку туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях».

До учасників конференції із промовою звернувся виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамурешського повіту (Румунія) Раду Біг, в якій акцентував увагу на важливості та інноваційності проєкту для України та Румунії. Він зазначив, що серед учасників конференції є як представники туристичного бізнесу, так і органів влади, громадських інституцій та технічні експерти, що будуть сприяти в реалізації проєкту.

Перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу,  менеджер проєкту з комунікацій Олег Мандрик у своєму вітальному слові відзначив важливість для університету виконання міжнародного проєкту, наголосив на значному досвіді університету співпраці із закордонними партнерами, розширенні сфер виконання проєктів міжнародної технічної допомоги, в тому числі туристичного спрямування.

Віталій Передерко – начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації у вітальному слові подякував румунським партнерам за підтримку Українського народу у боротьбі за незалежність і збереження національної ідентичності. До Румунії у перші місяці російсько-української війни у 2022 р. виїхало, за даними ООН, 966 тис. громадян України. Лише Польща прийняла більше українських біженців.

Він відзначив вагому роль культурного туризму в розвитку місцевої економіки. Культурний туризм – це інструмент формування національної ідентичності, збереження культурної спадщини, налагодження міжкультурного діалогу. Капіталізація культури через туризм є одним із чинників соціально-економічного розвитку територій. Створення Карпатського культурного шляху, як кінцевого результату в реалізації проєкту, є надзвичайно важливим для області. Важливо, що для Івано-Франківщини цей транскордонний шлях стане першим українсько-румунським культурним туристичним маршрутом. Він має велику перспективу бути в подальшому сертифікованим за європейськими стандартами та увійти в загальноєвропейську мережу культурних шляхів Ради Європи.

На круглому столі було представлено інформацію про стан реалізації проєкту «Карпатський культурний шлях», презентовано концепцію, бренд та маркетингову стратегію туристичного маршруту.

«Карпатський культурний шлях» – туристичний маршрут, який стартуватиме у Рогатині Івано-Франківської області (Україна) і закінчуватиметься у Сігет Мармацієй повіту Марамуреш (Румунія), або навпаки.

Створений на його основі туристичний продукт має основну програму, яка є найбільш насиченою цільовими культурно-історичними об’єктами показу і проходитиме за маршрутом: Рогатин – Галич – Івано-Франківськ – Коломия – Нижній Вербіж – Косів – Верховина – Ворохта – Яремче – Поляниця – Ясіня – Рахів – Нижня Апша – Солотвино – Сігету-Мармацієй – Сепинці – Десешть – Бая-Маре – Колтау – Рохія – Рогоз – Шурдешть – Бреб – Будешть Йосані – Бирсана – Єуд Дял – Вісеу-де-Сус – Сігету-Мармацієй.

Загальна довжина маршруту: 822 км. Загальна тривалість: 10 днів.

Карпатський культурний шлях включає 40 найвизначніших і найцікавіших об'єктів культурної спадщини регіону. Він підтримуватиме розвиток культурного туризму, локальної культури та збереження спадщини у Карпатах.

Успіх культурного маршруту заснований на ідеї співпраці. Передбачається створення мережі партнерів, яка включатиме суб'єктів туристичної діяльності, музеїв, інституцій громадянського суспільства, влади, що спільно просуватимуть транскордонний туристичний продукт «Карпатський культурний шлях» (близько 50 учасників мережі).

Предметом діяльності мережі Карпатського культурного шляху буде:

- сприяння просуванню туристичного продукту на внутрішні та міжнародні ринки;

- сприяння забезпеченню безпеки споживачів туристичного продукту, вільному переміщенню туристів;

- формування позитивного уявлення про туризм транскордонного регіону;

- видання електронних та друкованих інформаційних матеріалів;

- створення та підтримка іміджу мережі;

- наповнення та просування вебсайту маршруту;

- робота із ЗМІ;

- проведення навчання для учасників мережі;

- розвиток мережі та партнерства.

Презентація нового транскордонного туристичного маршруту запланована на літо 2023 року.

Довідково.

Проєкт «Карпатський культурний шлях» впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020", що фінансується Європейським Союзом. Основна мета проєкту полягає у підтримці валоризації культурно-історичної спадщини в Карпатському єврорегіоні шляхом розвитку і просування Карпатського культурного шляху як інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини в транскордонних регіонах Румунії та України. Цільовими завданнями проєкту є: створення інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях», який поєднає об'єкти історичної та культурної спадщини з іншими атракціями і пов'язаними з ними супутніми послугами; вдосконалення навичок та обізнаності представників культурного туризму за допомогою навчальної програми; просування інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях» на регіональних і міжнародних ринках шляхом розробки промоційних матеріалів, спільних джерел інформації в Інтернеті та мобільного додатку.