В Україні починають діяти оновлені карантинні норми

Міністерство охорони здоров'я та Національна служба здоров'я розробили дві версії внутрішніх COVID-сертифікатів для додатку "Дія" - "жовтий" та "зелений". Вони запрацюють з 20 вересня 2021 року відповідно до нових карантинних обмежень для запобігання поширенню COVID-19, затверджених Урядом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2021 р. № 954 шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236.

Зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані "жовтий" або "зелений") та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий "жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" - про повний курс. 

Тепер у разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки обмеження не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть "жовтого" чи "зеленого" COVID-сертифікату. Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником. 



Чинні обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів "зеленого" COVID-сертифікату.

Важливо! COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно. 

Джерело: https://covid19.gov.ua.