Туристичні презентації на «Карпатському просторі-2019»

3 травня 2019 року В Івано-Франківську у рамках Tourism SPACE IV-го Міжнародного фестивалю мистецтв «Карпатський ПРОСТІР» за сприяння управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації відбулися традиційні тематичні презентації країн-партнерів фестивалю.

«Екодестинації» – сучасне і майбутнє відповідального та сталого туризму» – саме таку тему обрали організатори, адже прагнули привернути увагу туристів та мешканців дестинацій до проблеми забрудненості територій пластиком і супутніми відходами. 

Учасниками презентацій стали Болгарія, Польща, Угорщина, Грузія, Румунія, Україна. Зокрема, відвідувачі мали змогу послухати презентації таких спікерів:

Кшиштоф Кава – спеціаліст Українського офісу Польської туристичної організації в Києві;

Кінга Мартонне Мате – директор з маркетингових комунікацій Спілки екотуризму Угорщини;

Стояна Русінова – повноважний міністр Посольства Республіки Болгарія в Україні;

Тамар Хахішвілі – начальник Департаменту міжнародних відносин і управління проектами Агентства заповідних територій Міністерства охорони навколишнього природного середовища та сільського господарства Грузії;

Петру Даніел Маран – директор Національного Центру туристичної інформації та промоції м. Сігету-Мармацієй;

Михайло Ковтун – директор ОКП «Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. Сергія Дідича».

Представники країн-партнерів фестивалю не тільки презентували екотуристичні локації, але й розповіли про заходи захисту довкілля у туристичних дестинаціях.

Модератор заходу – начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА Віталій Передерко підкреслив важливе значення розвитку екотуризму для Івано-Франківської області. Він наголосив на тому, що не тільки наші Карпати є екотуристичним ресурсом регіону, але й територія придністровської низовини та каньйону, де активно розвивається рекреаційна інфраструктура. Посадовець відзначив, що зважаючи на процеси прискореної урбанізації на планеті, екотуристичні дестинації – наше найближче майбутнє. За даними Booking.com в цьому році 37% туристів у світі буде бронювати незвичайні об'єкти розміщення.

Коли природа і людина взаємодіють з користю і повагою, у результаті ми отримуємо сталі туристичні локації. Втім, ми живемо в епоху масового споживання і надмірного туризму, в епоху інстаграмерів і пластику. Люди мінливі, подекуди несвідомі і байдужі. Коли вони забувають про цю взаємодію, то починають виснажувати все навколо, у результаті ми отримуємо невідворотні зміни, вбиваємо флору і фауну, забуваючи, що є частиною довкілля.

Тому тільки коли людина буде в гармонії з природою, тоді і буде розвиватись екотуризм. Ми можемо закривати чи прибирати топ-локації щороку, встановлювати обмеження і санкції, але якщо люди не зміняться, то це все матиме нульовий ефект. Все починається з дитячого виховання вдома, у садочку, школі та власного прикладу.