Запрошуємо у мандри незвіданою Рогатинщиною

У рамках проєкту “Опілля: скарби нації” підготовлено п'ятий репортаж про туристичні мандри малозвіданими опільськими просторами. Це розповідь про минулі і сучасні опільські краєзнавчі і туристичні скарби, що збереглись у Пукові, Чесниках і Лопушні.

Першою зупинкою авторки репортажу, волонтерки проєкту Христини Дорожовець є село Пуків, де, зокрема, була розміщена підпільна штаб-квартира Романа Шухевича – єдина, яка залишилась нерозконспірованою.

Христина Дорожовець знайомить туристів із життям уродженця Пукова – одного із найбільших філософів Української Греко-Католицької Церкви доктора богослов’я о. Івана Музички. 

А ще у Пукові збереглася унікальна традиція випікання обрядового весільного хліба, який має назву «доля».

Вважалося, що «доля» символізує долю подружньої пари. Випікання традиційного весільного хліба супроводжується відповідними ритуалами і піснями. Цей обряд відтворює пуківський фольклорний аматорський колектив і його вже демонстрували на багатьох всеукраїнських фестивалях.

Пуків і сусідня Лопушня – безмовні свідки історичних подій нашої минувшини, зокрема національно-визвольної боротьби. Наприклад, у цих селах розташовані меморіали, споруджені з метою вшануванням загиблих турецьких воїнів, які у роки Першої світової війни боролися пліч-о-пліч зі січовими стрільцями проти царської російської армії.

Традиційно подорож Франківським Опіллям передбачає знайомство не тільки з історичними та архітектурними пам’ятками, а й із природними. Тому Христина Дорожовець пропонує помандрувати до місцевої Чортової гори, оповитої легендами і таємницями.

Усі місцеві туристичні шляхи Франківського Опілля обов'язково ведуть до чесниківської середньовічної церкви з трьома назвами. Перша – св. Миколая, друга – св. Михаїла, третя – храм Вознесіння Господнього.

Пізнавальна краєзнавча програма подорожі завершується екскурсією Чесниками від Роксолани Росоловської.

Репортаж розміщений на головному туристичному порталі Івано-Франківської області за посиланням:
https://iftourism.com/blog/opilski-skarbi-mandri-nezvidanim-gorbogir-yam-rogatinshchini

_________

Проєкт «Опілля: скарби нації» реалізовується департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації.

Стратегічна мета проєкту – підвищення інституційної спроможності управління туризмом, формування дорожньої карти налагодження ефективного міжмуніципального співробітництва у сфері туризму в опільських громадах Івано-Франківської області.