Завершився ґрантовий проєкт "Ворота в Центральні Горгани"

29 травня в Івано-Франківську відбулась фінальна конференція ґрантового проєкту «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні».

Учасниками події стали представники українських і польських партнерів проєкту, департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад, управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та інші.

З вітальними словами до присутніх гостей звернулись керівники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Академії прикладних наук в Хелмі (Республіка Польща), управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської облдержадміністрації.

Модератором конференції була Ольга Максимович – авторка і керівниця проєкту, директорка Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics».

Подія розпочалась з презентації ретро-світлин східної Бойківщини. Імпреза відбувалась за участі ініціатора львівського фотомузею, колекціонера, фотографа Романа Метельського та засновника БФ «Збереження культурної спадщини села Цінева» Ігоря Вінтоніва.

Більшість робіт належать талановитому прикарпатського фотографу Ярославу Ковалю. Сам митець часто називав себе бойком, дбав про збереження культурної спадщини етнографічної групи, розповів Ігор Вінтонів.

Ці світлини, на думку Ольги Максимович, є своєрідною передмовою до нового туристичного маршруту Бойківщиною, створеного за результатами проєкту.

Серед локацій маршруту є, зокрема, Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини у Ціневій. Ініціатором його створення був уродженець села Ярослав Коваль.

На конференції презентували окремі напрямки роботи і досягнуті результати проєкту.

Під час першої дискусії учасники події дізнались про створення Центру культурної спадщини Брошнів-Осадської територіальної громади, обговорили туристичну стратегію та потенціал Брошнів-Осадської громади, результати підготовки документації для реєстрації, відновлення і реконструкції нововиявленої пам’ятки спадщини – Костелу св. Сесілія.

Під час другої дискусії було презентовано новий етнокультурний туристичний маршрут «Ворота в Центральні Горгани», до складу якого автори проєкту включили 15 об’єктів Брошнів-Осадської, Рожнятівської, Дубівської, Перегінської громад Івано-Франківської області, і туристичну мапу Східної Бойківщини, зі 100 об’єктами природної та культурної спадщини, задекларувавши потенціал бойківських громад для створення великої мережі маршрутів у майбутньому.

Для довідки.

Проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020».

Мета проєкту: популяризувати історико-культурну спадщину бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території Брошнів-Осадської територіальної громади, посилення міжкультурних зв’язків, імплементація спільних заходів зі збереження спадщини та підвищення туристичної привабливості.

Цілі проєкту:

– проведення транскордонних заходів, спрямованих на зміцнення культурних зв’язків, міжкультурного діалогу та співробітництва;

– підготовка та проведення офіційної реєстрації та охорони одного об’єкту культурної спадщини; 

- реалізація заходів, спрямованих на популяризацію, просування та підвищення туристичної привабливості культурної спадщини бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території Брошнів-Осадської територіальної громади.