Анна Семенюк
Анна Семенюк

За матеріалами https://ua.igotoworld.com

Чи мріяли ви коли-небудь про один день на Дністрі з дивовижними краєвидами і відчуттям безпосередньої близькості до природи? Якщо ні, то обов'язково внесіть собі цей пункт у список бажань на літо. Команда IGotoWorld.com ділиться ще одною красивою місциною, звідки стартує неймовірний маршрут – круїз по Дністру. Це – порт Раковець на Івано-Франківщині, який відкриває мандрівникам одне із семи чудес України – Дністровський каньйон.

 

Річковий туризм в Україні не користується аж надто великою популярністю. Проте круїз на кораблі «Юрій» – одна із найкращих пропозицій для відпочинку на території Дністровського каньйону і дійсно унікальна можливість спробувати круїзний туризм в Україні. Крім того, є можливість поєднати таку «водну» прогулянку із пішохідними маршрутами по мальовничих місцях і пам'ятках Дністровського каньйону.

Дністер – одна із найбільших і найкрасивіших річок України. Спускаючись із гір річка утворює загадкові меандри, острови, сповільнює течію і дарує неймовірні пейзажі мандрівникам, котрі наважились на сплав або на подорож незвіданими стежками на пагорбах вздовж Дністра. Від Галича до Хотина річка утворює унікальний Дністровський каньйон – один із найбільших не тільки в Україні, а й у Європі. Круті схили, реліктові ліси, дивовижна природа з печерами і водоспадами, загублені замки і скельні монастирі роблять його одним із наймальовничіших місць нашої країни.

30-05-2019

Довжина каньйону складає близько 250 кілометрів.

Тут – унікальний м’який клімат і різноманітна флора та фауна: понад 1000 видів рослин і 250 видів тварин. Тут водяться дикі качки, козулі, чорні лелеки, видра річкова, борсук звичайний, бражник «Мертва голова», махаон та інші.

Багатий підводний світ – всього близько 40 різновидів, тут  плавають коропи, марени, лящі, судаки, щуки, окуні і соми, густери, краснопірки, жерехи, верховодки. Із рідкісних видів – вирезуб, марена, стерлядь.

Пагорби каньйону – це справжні «українські тропіки»: береги  вкривають листяні ліси, де ростуть дуби, липи, граби, клени, берези і ясені

30-05-2019

Найбільша у світі гіпсова печера – Оптимістична.

Острів Інь-Янь – він дійсно нагадує древній китайський символ. На Дністрі є багато островів і кожен з них – красивий, живописний. 

Червона гора неподалік від села Берем'яни.

Найбільший рівнинний водоспад – Джуринський.

Водоспад Дівочі сльози.

Червоногородський, Жванецький і Раковецький замки.

Хотинська фортеця.

Скельний монастир у селі Лядова.

Шишкові пагорби.

Бакотська затока.

30-05-2019

У селі Раковець, що на Івано-Франківщині, на правому березі Дністра працює річковий порт і туристична база для мандрівників. Це – затишне місце, де можна не тільки чудово провести вікенд, а й повноцінну відпустку: для туристів тут пропонують одноденні та дводенні круїзи на унікальному кораблі «Юрій», які можна чередувати із мандрівками туристичними стежками на території Дністровського регіонального ландшафтного парку та з відпочинком на березі Дністра. Ідеально приїжджати сюди на 3–4 дні або ж на цілий тиждень.

Крім того, порт Раковець це – пристань для плотів, байдарок та катерів, а для туристів – можливість зупинитися у кемпінгу (досить велика, гарна територія з видом на Дністер), поїсти, скористатися всіма зручностями та продовжити свою мандрівку Дністровським каньйоном – чи то його пагорбами, чи по воді на кораблику «Юрій».

Цікаві факти про корабель «Юрій»

Унікальне плоскодонне судно, яке не має аналогів в Україні та у світі, спроектоване львівським винахідником Юрієм Шпіцером спеціально для річкових мандрівок.  Корабель працює за рахунок гребного колеса і за рахунок особливої конструкції, занурюється у воду всього на 25–30 сантиметрів, тому спокійно проходить мілководдя. Судно має 2 палуби, важить 12 тонн, займає 14 метрів у довжину та 5,6 метрів у ширину. Пасажиромісткість – 10 осіб. Швидкість корабля за течією складає понад 10 кілометрів на годину, проти течі – близько 5.

На верхній палубі розташований капітанський місток та затишна тераса. На нижній – три спальні каюти (дві чотиримісні, одна – двомісна), душ, повноцінна кухня, навісний мангал, місце для бенкету та для крутого відпочинку на кораблі, є шезлонги, гамак, – можна полежати, позасмагати, досхочу намилуватися краєвидами.

30-05-2019

Якщо ви ніколи не бували на Дністровському каньйоні, або ж мало його знаєте, круїз на кораблику «Юрій» – прекрасний варіант для знайомства. Маршрут – близько 20 кілометрів неймовірно красивими місцинами.

Ця частина каньйону – дуже зелена, Дністер у цьому районі – звивистий, з островами, тому краєвиди під час зупинок і виходу на сушу – неймовірні! Для любителів пейзажних фото така мандрівка буде особливо цінною.

Під час круїзу відпочивальники, крім зелених пейзажів, можуть побачити місцеві церкви, руїни старих мостів, Острів Русалок, з яким пов'язано багато цікавих легенд.
Корабель робить зупинки – можна піднятися на пагорб до Раковецького замку, по дорозі – напитися води із джерела (місцеві екскурсоводи стверджують, що вода там – цілюща), помилуватися дивовижними пейзажами, що відкриваються з висоти пагорбів Раковця. Також є можливість вийти до одного із водоспадів – або до Дівочих сліз, або до Возилівського каскадного водоспаду.

Відпочивати на Дністрі влітку – ідеальний варіант. Можна і насолодитися пейзажами, і покупатися, позасмагати, порибалити, погуляти лісом, відправитись у пішохідну мандрівку. Однак, круїзи на кораблику «Юрій» проводяться і восени: до 1 листопада. Дністровський каньйон у вересні та жовтні – не менше живописний.

30-05-2019

Дністровський регіональний ландшафтний парк – це майже 20 тисяч гектарів неймовірних пейзажів! Зелені пагорби з рідкісними рослинами, реліктові ліси, скелясті виступи, водоспади, вершини Велика і Мала Говди, Червона гора. Територія – надзвичайно мальовнича і дуже перспективна у плані розвитку пішохідного туризму. Вже зараз є туристичні стежки до водоспадів Дівочі сльози та Возилівського.

Туристи, які зупиняються у порту, окрім прогулянок по селу Раковець,  можуть здійснити мандрівки до сіл Копачинці, Чернелиця, Незвисько, Уніж (добратися до сіл можна маршрутками, або замовити трансфер), здійснити піші мандрівки до замків, ознайомитися із археологічними пам’ятками, залишками стародавнього Буківнянського городища, або ж просто погуляти пагорбами Дністровського каньйону.
Набирає популярності новий екологічний маршрут «Стежка Равлика», який пролягає територією Дністровського регіонального ландшафтного парку вдовж струмка, котрий по всій своїй протяжності утворив каскади неперевершених водоспадів. 
Маршрут «Стежка Равлика» стартує на березі річки Дністер, поблизу Хатинки Рибалки у селі Копачинці Городенківського району, проходить по високому залісненому схилу вздовж струмка з каскадом водоспадів. По дорозі туристи можуть побачити цінні пам’ятки природи, геології  та археології. Далі стежка веде до музею «Борцям за волю України» та до церкви Різдва святого Івана Хрестителя (1877 рік). Завершується маршрут ще одним унікальним об’єктом – єдиною на Івано-Франківщині фермою «Покутський равлик».

30-05-2019