CHERNIKOVA презентувала серію одягу з бойківськими мотивами

Упродовж 2023 року департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації у рамках проєкту "Бойківські Карпати" за сприяння органів місцевого самоврядування етнорегіону Бойківщина організовував етноекспедиції з метою дослідження спадщини традиційних орнаментів та створення сучасного одягу і аксесуарів з використанням давніх візерунків.

До проєкту були залучені дві етнодизайнерки - Оксана Сокол (м. Львів) і Любов Чернікова (м. Івано-Франківськ). 

Днями Любов Чернікова презентувала нову серію одягу з орнаментами зі старовинних вишивок, взорів з одягу та предметів побуту в авторській інтерпретації, створену за результатами чотирьох подорожей Східною Бойківщиною. 

Як зазначає авторка, "ці поїздки принесли безліч натхнення в нашу творчість. Опрацьовані візерунки були відтворені у цій серії, але найбільше попереду, бо основна робота тільки починається".

Серія складається з двох жакетів, куртки, однієї спідниці, та п’яти суконь. Матеріали: вовна, бавовна, оксамитові стрічки, пір’я, ткана тканина ручної роботи. Вишивка: машинна, візерунки з бойківських горсиків та мотиви з декору скринь.

Вперше "бойківська" серія  була представлена на виставці в Торонто 5 листопада 2023 року.

У 2024 році департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації у рамках нового проєкту "Опілля: скарби нації" разом із Любов'ю Черніковою досліджуватиме спадщину франківської частини етнорегіону Опілля.

Довідково:

Проєкт "Бойківські Карпати" реалізовувався у 2023 році департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за партнерської участі 12 територіальних громад Прикарпаття і волонтерів.

Метою проєкту є збільшення туристичної привабливості Східної Бойківщини, підвищення інституційної спроможності управління територією як туристичною дестинацією, створення умов для росту туристичних потоків та залучення інвестицій, перетворення туризму на індустрію економіки відвідувачів.

Більше про проєкт: http://bit.ly/3L3Q5Yy.

#бойківські_карпати
#твоя_нова_історія
#iftourland

Джерело: chernikova.ua.