Презентована етноколекція Оксани Сокол з бойківськими орнаментами

У 2023 році департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації за партнерської участі 12 територіальних громад Прикарпаття і волонтерів реалізовано проєкт «Бойківські Карпати».

У рамках ініціативи за участі етнодизайнерок Оксани Сокол (Центр «Традиція», м. Львів) і Любові Чернікової (бренд «Chernikova», м. Івано-Франківськ) проведені етноекспедиції з метою дослідження бойківської традиційної вишивки з наступним використанням її елементів у сучасному одязі.

Днями Оксана Сокол поділилась черговими результатами роботи у рамках своєї волонтерської участі у проєкті “Бойківські Карпати” - створені унікальні хустини і нашийні прикраси. 

Презентована колекція авторських хустин, виготовлених за мотивами бойківської вибійки, не лише вражає своєю красою, а й віддзеркалює багатовікову культуру та традиції Бойківщини. Кожен візерунок на хустині - це частка історії, передана через віки і втілена у сучасному контексті.

Нашийні прикраси, плісировані та оздоблені в техніці “вибійки”, є справжнім витвором мистецтва. 

Оксана Сокол: “Люблю Бойківщину, вона цікава та малодосліджена. Торік, на свій день народження, провела 4 дні на Східній Бойківщині з метою дослідження традиційних бойківських взорів у рамках проєкту”. 

Нагадаємо, що у червні 2023 року Оксана Сокол презентувала літню жіночу колекцію одягу, що має назву «Цвіт папороті», а у січні 2024 року серію одягу з бойківськими мотивами показала Любов Чернікова.